Jo teigimu, šios Rusijos srities energetinio autonomiškumo užtikrinimas ir galimybė pasigaminti elektrą siunčia dvi žinias Baltijos šalims, viena jų – nedelsti su elektros tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa procesu.

„Labai aiški žinia mums – Baltijos šalims, Lenkijai, Europos Komisijai, – kad turime didžiulę pažangą, 2018 metais pasiektą, sinchronizacijos projekto įgyvendinimo metu, bet papildoma žinia ta, kad kita pusė taip pat ruošiasi atsijungimui. Vieną vertus, gerai, kad jie ruošia savo infrastruktūrą, kitą vertus, labai aišku tai, kad mes turime tą planą, kurį turime sudarę ir negalime vėluoti, jį reikia įgyvendinti, kad užtikrintume savo saugumą“, – Žinių radijui teigė Žygimantas Vaičiūnas.

Ministro teigimu, Lietuva ir kitos Baltijos šalys pasirengusios Kaliningrado srityje gegužės 24-26 dieną suplanuotam izoliuotam sistemos bandymui.

„Toks bandymas buvo daromas anksčiau 2014 metais, jis buvo nepavykęs, dabar pastatyti papildomi generacijos pajėgumai Kaliningrado srityje ir, tikėtina, dabar tas bandymas bus sėkmingas. Bet Lietuva ir Baltijos šalys yra pasirengusios, kad mūsų vartotojams būtų užtikrintas tiekimo saugumas (...) Mūsų tikslas užtikrinti pasirengimą visiems atvejams. Techniškai pasirengę, kad nebūtų vadinamo blackout, sistemos išjungimo. Tam nuolat dirbame. Dėl saugumo – galiu tą užtikrinti“, – sakė ministras.

Anot ministro, Rusijai pasirengus desinchronizavimui ir atsijungus pirmai, tai galėtų tapti geopolitinio šantažo įrankiu ir priemone.

„Puikiai žinome, ką reiškia geopolitinis šantažas energetikoje, jį esame patyrę ne kartą, tai to neturime leisti elektros energetikos sistemoje. Dėl to ir daromas sinchronizacijos (Baltijos šalių su Europa – BNS) projektas“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad visos pusės suinteresuotos, jog nebūtų „siurprizų sistemoje“. O nuo jų esą apsaugo tai, kad sinchronizavimo su Europa projektas yra europinis. Be to, teigė Ž. Vaičiūnas, Europos Komisija palaiko dialogą su Rusija dėl šio projekto.

„Mes kalbame apie tam tikrą techninį dialogą (...) Lapkričio viduryje Europos Komisija informavo Rusiją ir Baltarusiją apie visą pažangą įgyvendinant sinchronizacijos projektą ir pasakė, kad visa iniciatyva už šio techninio dialogo priklauso Europos Komisijai. Būtent Komisija atsako už dialogą su Rusija desinchronizacijos procese – esminis geopolininis, politinis garantas, kad šitas išsiskyrimas būtų civilizuotas ir saugus“, – argumentavo ministras.

Kaliningrado srityje numatytas izoliuoto sistemos darbo bandymas vyks maždaug dviem savaitėmis anksčiau nei toks pat Baltijos šalių bandymas.

Pastarosios šalys planuoja iki 2025 metų sinchronizuoti savo elektros sistemas su Europa. Lietuva, Latvija ir Estija iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Numatyta, kad Baltijos šalių tinklų sinchronizavimas su Europa vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)