Sprendimas sujungti įmones priimtas įgyvendinant „Lietuvos energijos“ strategiją LE 2030. Kaip teigiama „Litgas“ pranešime, konsolidacija sukurs geresnę terpę vystyti ir kurti aukštesnės kokybės paslaugas ir sprendimus bei teikti jas klientams greičiau ir paprasčiau.

„Lietuvos energijos tiekimui“ atitenka suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo paskirtojo tiekimo funkcija, įmonei pereina ir kiti „Litgas“ įsipareigojimai.

„Litgas“ turi didžiausią SGD tiekimo rinkos kompetenciją Baltijos šalyse. Taigi, sujungę įmones ne tik taupysime lėšas bei veiksime efektyviau, bet ir pagreitinsime bei patobulinsime LET sprendimus, susijusius su SGD paslaugomis“, - pranešime teigė LET generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas.

„Litgas“ taip pat vysto mažos apimties antžeminę SGD prekybą autodujovežiais, kuriais dujas galima gabenti ten, kur nėra gamtinių dujų skirstymo tinklo vamzdynų.

„Litgas“ buvo įsteigta kaip paskirtasis tiekėjas, turintis užtikrinti, kad SGD terminalas Klaipėdoje veiktų nuolat. 2014 metais, kai pradėjo veikti terminalas, Lietuvoje ir Baltijos šalyse dar tik vystėsi SGD rinka, todėl atskira įmonė, užtikrinanti terminalo veiklą, buvo būtina. Iki užpraėjusių metų vidurio galimybės konkurencinėmis sąlygomis efektyviai prekiauti dujomis buvo ribotos dėl Latvijos rinkos uždarumo, mažo rinkų integruotumo, teigė įmonė.

Atsivėrus Latvijos rinkai, pasibaigus sukauptai retrospektyviai nuolaidai, Baltijos šalims jungiantis į bendrą rinką, augant gamtinių dujų biržos likvidumui, atsiranda daugiau galimybių prekiauti gamtinėmis dujomis mūsų regione.

Nuo sausio 1 dienos veiklą taip pat pradės bendrovė „Gamybos optimizavimas“, kurios 100 proc. akcijų priklauso „Lietuvos energijai“. Nauja įmonė atsirado atskyrus veiklas „Energijos tiekime“. Pastaroji įmonė tęs energijos išteklių pardavimą klientams kaip nepriklausomas tiekėjas, o „Gamybos optimizavimas“ tarpininkaus elektros energijos gamybos įmonėms parduodant jų gaminamą elektros energiją biržoje „Nord Pool“.