Lietuvos elektros perdavimo bendrovė „Litgrid“ teigia, kad tokių bandymų Kaliningrade būta ir anksčiau, o naujas bandymas bus stebimas.

„Šįkart skiriasi tuo, kad bus ilgesnis, 3 dienų. Anksčiau būdavo trumpesni. Per „NordPool“ biržą yra iškomunikuotas pranešimas, kad bandymo laikotarpiu pralaidumai prekybai bus 0, tai yra prekyba nevyks, bus apribota. BRELL žiedas šio bandymo metu nenutrūks. Mūsų specialistai vertina šio bandymo įtaką elektros rinkai, sistemos patikimumui, ir skiria dėmesį, kad Lietuvos gyventojai nepajaustų šio bandymo poveikio“, – BNS teigė „Litgrid“ atstovė Jurga Eivaitė.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad šis bandymas izoliuotu režimu vyks kitų metų gegužę, užbaigus keturių šiluminių elektrinių statybas.

Nacionalinės Lietuvos energetikos asociacijos (NLEA) ekspertas Rytas Staselis teigia, kad į procesus Karaliaučiuje reikia žiūrėti ypač atsakingai, turint omenyje elektros importo iš srities mastą.

„Labai svarbu, kokių pasekmių turės gegužės 24-26 dienomis uždaromi pralaidumai tarp Kaliningrado srities ir Lietuvos. Čia jau rusų iniciatyva ir atseit jų bandymas Kaliningrado sistemos izoliuoto veikimo“, – BNS sakė R. Staselis.

„Čia jie (Rusija – BNS) labai neaiškina, jie tiesiog informuoja apie tai ir tiek žinių. Tai čia klausimas yra apie tai, kad tai yra „dovanėlė“ per Europos Parlamento rinkimus“, – pridūrė jis.

12-kos valandų Baltijos šalių elektros sistemų bandymas izoliuotu režimu vyks 2019-ųjų birželio 8 dieną.

Numatyta, kad tinklų sinchronizavimas su žemynine Europa iki 2025 metų vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių. Hidroelektrinėse trijose Baltijos šalyse bus įrengti vadinamieji sinchroniniai kompensatoriai.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL (Baltarusija-Rusija-Estija-Lietuva-Latvija) žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)