Paslaugų centras „Gilė“ gyventojams jau siuntinėja priminimus, kad šie suskubtų už gruodžio mėnesį suvartotą elektros energiją bei gamtines dujas atsiskaityti iki šių metų paskutinės mėnesio dienos. Mat deklaruojant rodmenis nuo sausio mėnesio bus mokama naujomis, 2019 metų kainomis.

„Nuo šių metų vasario mėnesio pasikeitė elektros energijos ir gamtinių dujų suvartojimo deklaravimo principai – duomenys turi būti deklaruoti už einamąjį mėnesį iki paskutinės to mėnesio dienos. Kitaip tariant, norėdami už gruodžio mėnesį atsiskaityti dar šiemet galiojančiomis kainomis, klientai savo elektros energijos ir gamtinių dujų suvartojimą turi deklaruoti iki metų pabaigos“, – DELFI komentuoja Lietuvos energijos Korporatyvinės komunikacijos projektų vadovas Artūras Ketlerius.

Pasiūlomas ir kitas variantas – gyventojai gali deklaruoti skaitliukų rodmenis, tačiau už juos mokėti sausį. Tuomet dar galiotų senoji kaina.

„Paprastai klientai deklaruodami rodmenis už suvartotą energijos kiekį sumoka iš karto. Jei klientas nori tik deklaruoti rodmenis, o sumokėti už juos vėliau, tai jis gali padaryti, pavyzdžiui, www.manogile.lt. Tuomet sausio mėnesį jis gaus sąskaitą, suskaičiuotą dar gruodžio mėnesio kainomis. Ją apmokėti galės iki sausio mėnesio pabaigos. Svarbu žinoti, kad dalyje atsiskaitymo vietų, pavyzdžiui, mokant grynaisiais, nėra galimybės rodmenis vien tik deklaruoti“, – informuoja A. Ketlerius.

Ar tai neatvers galimybių piktnaudžiavimui? Pavyzdžiui, kad žmogus deklaruos daug didesnius rodmenis, kad susimokėtų į priekį mažesne kaina. Lietuvos energijos Korporatyvinės komunikacijos projektų vadovo teigimu, tokia rizika nenumatoma, nes gyventojai žino, kad „ESO“ darbuotojai bet kada gali ateiti ir patikrinti, ar rodmenys deklaruoti teisingai.

„Nėra nustatyta, kokį maksimaliai rodmenį gali deklaruoti vartotojas – reikia deklaruoti faktiškai suvartotos elektros energijos ir gamtinių dujų duomenis. Pastebėję neįprastai išaugusį deklaruojamą elektros energijos ir gamtinių dujų vartojimą, „Energijos skirstymo operatoriaus“ darbuotojai ir įgalioti asmenys gali patikrinti skaitiklių duomenis. Nustačius, kad deklaruoti rodmenys ir patikrinimo metu užfiksuotas suvartotas elektros energijos ar gamtinių dujų kiekis neatitinka, būtų atliekamos korekcijos, o perdeklaruoti kiekiai apskaitomi pagal naujus įkainius“, – paaiškina A. Ketlerius.

DELFI primena, kad nuo kitų metų už elektros ir dujų paslaugas mokėsime 12–18 proc. daugiau. Buitiniams vartotojams vieno laiko zonos tarifo „Standartinis” kaina kils 15 proc. nuo 11,3 centų ir sieks 13 centų už kilovatvalandę (kWh). Dieninis tarifas vietoje 12,2 cento už kWh sieks 14,3, naktinis – vietoje 9,1 ct/kWH kainuos 10 ct/kWh. Plano „Namai” pastovi dedamoji nebrangs ir toliau kainuos 3 eurus per mėnesį. Tuo metu vienos laiko zonos tarifas brangs 17,5 proc. ir sieks 11,4 cento už kWh vietoje buvusių 9,7 ct/kWh, dviejų laiko zonos dieninė dedamoji – 20,4 proc. ir sudarys 12,4 cento už kWh vietoje 10,3 ct/kWh. Naktinė dedamoji brangs 11,1 proc. ir sieks 9 centus už kWh vietoje 8,1 ct/kWh.

Plano „Namai plius” pastovios dedamosios kaina taip pat išliks tokia pati – 6 eurai per mėnesį. Vienos laiko zonos tarifo kaina pakils 18,5 proc. ir sudarys 10,9 cento, dviejų laiko zonų dedamoji brangs 20,4 proc. ir sudarys 11,8 cento, naktinė dedamoji brangs 11,5 proc. ir sudarys 8,7 cento už kWh.

Gyventojams, kurie gamtines dujas naudoja maistui ruošti ir per metus suvartoja iki 300 kubinių metrų, dujos šiuo metu kainuoja 0,59 Eur už kubą. Nuo kitų metų pirmos grupės – tik maistui gaminti dujas naudojantiems vartotojams – kaina didės iki 66 centų už kubą.

Daugiau nei 300 kubinių metrų per metus suvartojantiems klientams kubinis metras dujų kainuoja 0,39 Eur už kubą. Šiems vartotojams nuo sausio kaina kyla iki 46 centų už kubinį metrą. Daugiau nei 20 000 kubinių metrų suvartojantiems klientams kaina kyla nuo 0,38 Eur už kubinį metrą iki 0,45.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (356)