„Reuters“ šaltinio teigimu, Teheranas priešinosi gavybos sumažinimui, tačiau dabar prieštaravimai yra jau praeityje, o OPEC susitelkė ties derybomis su ne OPEC nare Rusija dėl gavybos sumažinimo, siekiant padidinti naftos kainas.

„Taip, Iranas iš esmės sutiko (sumažinti gavybą)“, - teigė šaltinis, nenorėjęs atskleisti savo pavardės.

Pasak šaltinio, OPEC bandys organizacijos sąjungininkus, tarp jų Rusiją, įtikinti sumažinti gavybą 0,4 mln. barelių per dieną. „Gavybos sumažinimai bus patvirtinti pasibaigus OPEC susitikimui penktadienio vakare“, - tikino šaltinis.

Saudo Arabija, de facto OPEC lyderė, susiduria su JAV prezidento Donaldo Trumpo spaudimu nemažinti naftos kainų.

„Jungtinių Valstijų politinis spaudimas buvo vienas esminių veiksnių šiame OPEC susirinkime, ribojančių Saudo Arabijos veiksmus, siekiant subalansuoti naftos rinką“, - sakė investuotojų grupės „Black Gold Investors“ generalinis direktorius ir OPEC ekspertas Gary'is Rossas.

Pasirodžius pranešimams apie naftos gavybos apkarpymus, naftos kainos staigiai šoktelėjo. Tiek „Brent“, tiek ir „West Texas Intermediate“ (WTI) kainos išaugo maždaug 5 proc. „Brent“ rūšies naftos kaina augo 3,26 dolerio už barelį, iki 63,32 dolerio už barelį. Tuo tarpu WTI rūšies naftos kaina pakilo 2,40 dolerio už barelį, iki 53,90 dolerio už barelį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)