Bendra šalia gyvulininkystės kompleksų Bresto ir Gardino apskrityse įrengtų jėgainių galia siekia 4 MW, o Baltarusijos vartotojams per metus jos sugeneruos apie 32 mln. kWh švarios elektros energijos, praneša bendrovė.

Investicijos į jėgaines siekia 17,6 mln. eurų. Dar 5 panašius projektus kaimyninėje šalyje „Modus Energy“ planuoja įgyvendinti kitąmet.

Biodujų jėgainių projektus Baltarusijoje bendrovė „Modus Energy“ įgyvendino laimėjusi viešuosius aukcionus. Projektai įgyvendinti bendradarbiaujant su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB). Dalį lėšų investavo „Modus Energy“ valdanti tarptautinė įmonių grupė „Modus Group“.

Baltarusija biodujų energetikos plėtojimui yra išties palanki šalis - tiek dėl rinkos dydžio ir aktyvaus gyvulininkystės sektoriaus, tiek dėl valstybės pastangų kryptingai vystyti šią sritį. Be to, šalyje yra sukurta skaidri aukcionų sistema, todėl investicijos į biodujų energetiką čia yra tikrai patrauklios. Dėl to Baltarusijoje planuojame tolesnę plėtrą“, - pranešime sako „Modus Energy“ valdybos pirmininkas Ruslanas Sklepovičius.

Žaliosios energijos gamybai naujosiose biodujų jėgainėse bus panaudota šimtai tūkstančių tonų bioskaidžių medžiagų, kurios susidaro šalia esančiuose gyvulininkystės kompleksuose. Jėgainėse pagaminta elektros energija bus tiekiama Baltarusijos elektros tinklų operatoriui.

„Modus Energy“ Lietuvoje yra įgyvendinusi 11 biodujų projektų, kurių bendra instaliuota galia siekia 10 MW. Šiuo metu pagrindinės įmonės plėtros ir investicijų kryptys yra Lenkija, Baltarusija ir Ispanija.

Ekologiškai elektros ir šilumos energijai gaminti naudojamos biodujos yra gaunamos natūralaus biologinio proceso metu skaidant bioskaidžias medžiagas. Šios yra laikomos atsinaujinančiu energijos šaltiniu. Bioskaidžioms medžiagoms yra priskiriamos gyvulių bei paukščių mėšlas, įvairios žaliosios atliekos, tokios kaip: nupjauta žolė, piktžolės, nekondicinės daržovės ir vaisiai bei kitos organinės kilmės medžiagos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)