„Mes esame susirūpinę dėl tam tikrų pažadų, kad terminalo mokestis turėtų mažėti kitais metais. Buvo įvardyta suma - 10 mln. eurų. Kol kas mes, pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos sprendimus, kitą vaizdą matome, kad tas mokestis nemažėja. Šiandien turėjome paskaičiavimus, kur jokio mažėjimo nėra“, - po susitikimo su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu sakė G. Balčiūnas.

Jis taip pat akcentavo, kad konkretaus atsakymo iš ministro nebuvo sulaukta.

„Konkretaus (atsakymo. - ELTA) nelabai buvo. Tie mūsų skaičiavimai nebuvo paneigti. Mes esame pasiskaičiavę, kad dujų perdavimo mokestis kitais metais didėja, tai buvo pasakyta, kad bus įgyvendintos priemonės, kurios leis šitą mokestį sumažinti, bet, pagal paskaičiavimus dėl SGD mokesčio, Valstybės interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) numatomo pakeitimo išeina tas pats kainų ir mokesčių lygis - 20 mln. eurų“, - kalbėjo G. Balčiūnas.

Jis taip pat sakė, kad iš ministerijos koncernas nėra gavęs detalių apie SGD laivo išpirkimą.

„Mes žiūrime į tą dalyką kaip į tam tikrą verslo planą. Visada prašėme pateikti konkretų verslo planą, konkrečius skaičius, ir tik tada mes galėtume apsispręsti, tai to niekada nebuvo padaryta. Iki tokių detalių (išpirkimo. - ELTA) nebuvo prieita. Kad būtų įvardytas projektas, siūloma dalyvauti, sąnaudos, pajamos, rezultatas, reguliavimo aplinka - iki tokio lygio nebuvo kalbos“, - akcentavo „Achemos grupės“ valdybos pirmininkės pavaduotojas.

G. Balčiūnas taip pat paneigė gandus, kad ankstesni koncerno vadovai - generalinis direktorius Linas Sabaliauskas bei ekonomikos ir finansų direktorius Simonas Klimavičius - buvo atleisti, nes, jo kalbėjimu, „kažką blogai susiderėjo“.

„Jie turi savo planų, matyt, ir realiai išėjo savo noru“, - teigė jis.

Savo ruožtu, energetikos ministro patarėja Aurelija Vernickaitė nurodė, kad labiausiai SGD terminalo išlaikymo kaštai „Achemai“ sumažės per sprendimus dėl jo įsigijimo.

„Nuo pat pirmųjų susitikimų su koncerno „Achema“ atstovais buvo kalbėta apie bendrą kelių priemonių paketą, kurios leistų sumažinti mokesčius „Achemai“ kaip didžiausiam gamtinių dujų vartotojui. Didžiausia dalimi tas mažėjimas pasijus per sprendimus dėl SGD terminalo įsigijimo. Šito nekvestionuoja nė viena pusė, ir teisės aktai jau rengiami“, - akcentavo A. Vernickaitė.

Kita priemonė, pasak jos, yra SGD būtinojo kiekio realizavimo modelio pakeitimas nuo 2019 metų.

„Jis leis taupyti ir „Achemai“, ir kitiems vartotojams. Yra ir kitos priemonės, dėl kurių su „Achema“ sutarta toliau kalbėtis, kadangi atsakymas iki šiol nebuvo gautas, tačiau dabar matome konstruktyvų norą tą daryti. Nereikia pamiršti ir to, kad nuo kitų metų Energetikos ministerijos iniciatyva sudarytos galimybės „Achemai“ ir kitoms energijai imlioms pramonėms įmonėms naudotis VIAP lengvata. Ir tik nuo įmonės apsisprendimo priklauso, ar ji tą norės daryti“, - kalbėjo A. Vernickaitė.

Tuo metu įmonės „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas sakė, kad įmonėje gamyba vyksta visa galia, tačiau trąšų rinkoje pirkimai yra sustoję.

„Gamykla dirba visa galia, tai yra natūralu, nes einame į šaltą periodą ir stengiamės, kad visada įrengimai šaltu periodu dirbtų, kitaip reikia patirti papildomų sąnaudų šildymui, kad įrengimai būtų techniškai tvarkingi. Pirkimai trąšų rinkoje šiuo metu yra sustoję, pirkėjai stebi rinką, ar kainos kils, ar pradės kristi, ar liks tame pačiame lygmenyje. Tai mes gaminame kai ką į sandėlį, kai ką pardavinėjame“, - nurodė R. Miliauskas.

Kaip ELTA jau skelbė, rugpjūtį vykusiame „Achemos” ir Energetikos ministerijos susitikime Ž. Vaičiūnas ir „Achemos grupės“ atstovai aptarė ministerijos siūlomą „Achemos“ išlaidų optimizavimo planą. Po susitikimo energetikos ministras sakė, kad visas siūlymų paketas „Achemos“ indėlį į SGD terminalo išlaikymą sumažintų perpus. Anksčiau Ž. Vaičiūnas minėdavo, kad šis indėlis galėtų mažėti 40 proc.

„Jeigu dabar kalbame apie šiek tiek daugiau nei 20 mln. eurų, tai, įgyvendinus visas tas priemones, jis galėtų mažėti iki maždaug 10 mln. eurų per metus. Pagrindinė priemonė tebeišlieka, kurios, manau, nekvestionuoja nei „Achema“, nei kiti vartotojai, - tai SGD terminalo išpirkimas. Tokio sprendimo efektas būtų naudingas tiek „Achemai“, tiek visiems kitiems dujų vartotojams. Tai didžiausia dalis, kuria būtų sumažinama SGD dedamoji“, - aiškino ministras.

Ekonominės infrastruktūros plėtros komisija yra patvirtinusi, kad geriausias sprendimas Lietuvai būtų po 2024 metų išpirkti terminalo laivą-saugyklą. Tokį sprendimą ji rekomenduos ir Vyriausybei. Antroji siūloma kaštų mažinimo dalis liestų pačius „Achemos“ vidinius sprendinius.

Tačiau spalio viduryje „Achemos grupei“ vadovavę ir susitikimuose dėl SGD terminalo išlaikymo dalyvavę generalinis direktorius L. Sabaliauskas bei ekonomikos ir finansų direktorius S. Klimavičius buvo atleisti kaip praradę koncerno valdybos pasitikėjimą. Naujuoju generaliniu direktoriumi paskirtas Gintautas Kanapeckas, o ekonomikos ir finansų direktore - Irma Kamarauskienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)