„Enefit Green“ yra sparčiai auganti atsinaujinančios energetikos įmonė Baltijos jūros regione. „Nelja Energia“ resursai, kompetencijų ir vystomų projektų portfelis leidžia mums tapti stipria atsinaujinančios energetikos kompanija. Mūsų plėtra neapsiribos tik šiuo sandoriu – į elektros gamybą iš atsinaujinančių šaltinių planuojame investuoti ir ateityje. Atsižvelgiant į vystomų projektų portfelį, turime užtektinai potencialo augti visose Baltijos šalyse ir kitose Baltijos jūros regiono valstybėse, kuriose „Eesti Energia“ vykdo veiklą“, – sako „Enefit Green“ vadovas Aavo Kärmasas.

Įmonės „Nelja Energia“ akcijų pirkimo–pardavimo sutartis tarp „Enefit Green“ ir „Nelja Energia“ akcininkų pasirašyta šių metų gegužės 29 dieną. Apskaičiuota to meto akcijų vertė – 289 mln. eurų. „Enefit Green“ taip pat įsipareigojo perimti „Nelja Energia“ skolas, kurios sudaro 204 mln. eurų. Bendrovės „Nelja Energia“ 77 proc. akcijų dalis priklausė „Vardar Eurus“ (90 proc. jos akcijų valdo Norvegijos vietinės institucijos, 10 proc. akcijų priklauso NEFCO), o 23 proc. akcijų priklausė investuotojams iš Estijos.

Latvijos konkurencijos taryba sandorį patvirtino šių metų liepos mėnesį, o pritarimas iš Lietuvos konkurencijos tarybos gautas rugpjūtį. Įsigijimo sandoris užbaigtas lapkričio 7 d. gavus Estijos konkurencijos institucijos leidimą. Pasiruošimo sandoriui ir jo įgyvendinimo klausimais pirkėją konsultavo „Swedbank Corporate Finance“, teisinių paslaugų įmonė „Ellex Raidla“ bei konsultacinės bendrovės „PricewaterhouseCoopers“ ir „ÅF“.

„Enefit Green“, priklausanti bendrovei „Eesti Energia“, yra atsinaujinančios energetikos įmonė, kuri gamina elektros ir šilumos energiją iš vėjo, vandens, biomasės, saulės ir buitinių atliekų. Įsigijusi „Nelja Energia“, „Enefit Green“ valdomo turto portfelį papildo ne tik vėjo elektrinės, bet ir granulių gamykla Latvijoje, mažumos akcijų dalis biodujų ir vėjo elektrinių priežiūros kompanijose, kurios įsikūrusios Estijoje. Užbaigus sandorį, bendrovė Baltijos šalyse iš viso valdys vėjo elektrinių parkų, kurių bendra instaliuota galia siekia 398 MW.

Be to, kompanijai priklauso kogeneracinės jėgainės, turinčios 25 MW elektros ir 85 MW šilumos energijos instaliuotos galios. Po šio sandorio „Enefit Green“ pagaminamos elektros energijos kiekis išaugs beveik tris kartus ir sieks daugiau kaip 1 TWh.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją