Prieš 11 metų įkurta Britanijoje registruota „Cuadrilla“ buvo išprovokavusi protestų, kai vykdė skalūnų dujų gavybos bandymus. Naudojant šį metodą, į žemės gelmes dideliu spaudimu pumpuojamas vandens ir cheminių medžiagų mišinys plėšo uolienas ir atpalaiduoja jose susikaupusias gamtines dujas ir naftą.

Hidraulinio plėšymo metodas sukėlė revoliuciją pasaulio energetikos rinkoje, bet Europoje jis plėtojamas lėtai.

„Šiuo metu į paviršių iškylantis dujų kiekis yra nedidelis“, – gavybos aikštelėje šiaurės vakarų Anglijoje sakė „Cuadrilla“ vykdomasis direktorius Francis Eganas.

„Tačiau tai suteikia ankstyvą padrąsinimą, kad Baulando skalūnai gali tapti reikšmingu gamtinių dujų šaltiniu apšildyti namams ir biurams Lankašyre bei Jungtinės Karalystėje, taip pat sumažinti mūsų nuolat didėjančią priklausomybę nuo brangaus importo iš užsienio“, – sakoma jo pranešime.

Pagal Britanijos geologijos tarnybos vertinimus, „Cuadrilla“ žvalgomame skalūnų telkinyje yra iki 90 trln. kubinių metrų dujų.

Toks kiekis teoriškai patenkintų Britanijos gamtinių dujų paklausą ilgiau kaip tūkstantį metų.

„Cuadrilla“ mėgina rasti būdų, kaip būtų galima pasiekti šiuos potencialius išteklius ir išgauti pakankamą jų kiekį, kad ši veikla būtų pelninga.

Energetinis saugumas

Vyriausybės duomenys rodo, kad apie 40 proc. Britanijoje pagaminamos elektros energijos ir beveik 90 proc. apšildymui reikalingos energijos pagaminama deginant gamtines dujas.

Tačiau JK dujų gavybos mastai mažėja, o nuo 2004 metų šalis kuro importuoja daugiau negu išgauna.

„Cuadrilla“ ir kitos bendrovės tikisi sustabdyti šią tendenciją ir patenkinti dalį paklausos, šiuo metu daugiausiai dengiamos Norvegijos eksportuojamais energetikos ištekliais.

Prieš septynerius metus „Cuadrilla“ toje pačioje aikštelėje pirmąkart išgavo nedidelį kiekį skalūnų dujų.

Tačiau bendrovė buvo priversta stabdyti šias operacijas, kai netoliese buvo užregistruoti du silpni žemės drebėjimai.

Spalio 15 dieną „Cuadrilla“ atnaujino darbus, laikydamasi griežtesnių saugos ir reguliavimo taisyklių, bet aplinkosaugininkai teigia, kad jos vis dar nėra pakankamos.

Nuo tada bendrovė buvo triskart priversta trumpam stabdyti gręžimą, nes giliai po žeme vėl buvo užfiksuota silpnų seisminių smūgių.

„Cuadrilla“ pabrėžė, kad šįkart nė vienas drebėjimas nebuvo žmonių juntamas paviršiuje ir negalėjo padaryti jokios fizinės žalos.

„Ši aikštelė „Preston New Road“ prižiūrima precedento neturinčiu lygiu“, – penktadienio pranešime pabrėžė F. Eganas.

Žaliųjų organizacijos „Greenpeace“ padalinio Jungtinėje Karalystėje vadovas Johnas Sauvenas (Džonas Sovenas) savo ruožtu teigė, kad pranešimas apie vėl vykdomą hidraulinį plėšymą yra smūgis aktyvistų pastangoms užtikrinti vyriausybės palaikymą alternatyviems energijos šaltiniams, tokiems kaip vėjo energetika.

„Išties glumina, kiek mažai iškastinio kuro bendrovėms pakanka pasiūlyti, kad užsitikrintų nuoširdų, visokeriopą vyriausybės palaikymą, ir kiek daug gali siūlyti švariosios technologijos, bet vis tiek likti užblokuotos“, – apgailestavo J. Sauvenas.

„Cuadrilla“ savo tinklalapyje nurodo, jog nuo 2011 metų vykdomi bandymai rodo, kad bendrovė per ateinančius 30 metų minėtoje aikštelėje galėtų išgauti 184 mln. kubinių metrų dujų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)