Lietuvos apeliacinis teismas spalio 30 dieną iš dalies patenkino V. Martikonio skundą – 68,6 tūkst. eurų padidino pernai lapkritį teismo priteistas palūkanas, susikaupusias, valstybei vėluojant išpirkti jo turėtas Lietuvos elektrinės akcijas. Jas „Lietuvos energija“ 2016 metais iš V. Martikonio išpirko už 2,067 mln. eurų.

Anot Apeliacinio teismo, Vilniaus apygardos teismas netinkamai apskaičiavo terminą, per kurį valstybė vėlavo išpirkti V. Martikonio akcijas, o mažindamas palūkanas jo gautų dividendų suma, neeliminavo už juos sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.

V. Martikonis prašė iš valstybės 300,7 tūkst. eurų palūkanų bei dar 10 proc. metų palūkanų nuo bylos iškėlimo teisme pernai gruodį iki teismo sprendimo visiško įvykdymo. Pastarąjį prašymą teismas patenkino.

Vidmantas Martikonis
Verslininkas teigė, jog „Lietuvos energija“ privalėjo supirkti visas jo akcijas per 90 dienų, arba per 19 dienų po Aukščiausiojo Teismo sprendimo dėl teisingos akcijų kainos nustatymo - tai yra iki 2014 metų gruodžio 9 dienos, tačiau tai padarė tik 2016 metų gegužės 23-ąją, vėluodama pusantrų metų. Pasak verslininko, Vertybinių popierių įstatymas numato, kad tokiu atveju turi būti mokamos 10 proc. metų palūkanos - ši suma už 531 dieną yra 300,7 tūkst. eurų.

Tačiau teismai nustatė, kad V. Martikoniui per šį laiką buvo paskaičiuota daugiau nei 61 tūkst. eurų dividendų, o realiai išmokėta suma, įvertinus sumokėtą gyventojų pajamų mokestį, sudarė 52,1 tūkst. eurų, todėl jo reikalaujamas palūkanas sumažino iki 248,6 tūkst. eurų.

LAT 2014-ųjų lapkritį galutinai nutarė, kad valstybė privalo išpirkti Lietuvos elektrinės smulkiųjų akcininkų akcijas. Tokiu būdu buvo baigtas daugiau nei 6 metus trukęs bylinėjimasis, kurį inicijavo V. Martikonis. 2016 metų gegužę „Lietuvos energija“, kurią valstybė įgaliojo įgyvendinti akcijų išpirkimą, iš V. Martikonio ir kitų akcininkų išpirko 0,61 proc. akcijų, už kurias sumokėjo 5,01 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)