Kainų komisija penktadienį spręs dėl vadinamosios tikslinės dujų kainos kitiems metams. Ją siūloma nustatyti 26,62 euro už megavatvalandę (MWh) – 16,35 proc. didesnę, nei galioja šių metų ketvirtam ketvirčiui (22,88 euro).

Pagal terminalo pajėgumų modelį, „Litgas“ dujas rinkos dalyviams parduoda už vidutinę rinkos kainą, o skirtumas tarp rinkos ir iš „Equinor“ (buvusios „Statoil“) įsigyjamų dujų kainų kompensuojamas iš terminalo dedamosios.

Spalio pradžioje Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos siūlymui didinti konkurenciją gamtinių dujų rinkoje, panaikinant prievolę didiesiems reguliuojamiems energijos gamintojams pirkti dujas iš jas importuojančios bendrovės „Litgas“ ir kartu įpareigojant juos dalį dujų pirkti biržoje.

Pagal siūlomą tvarką reguliuojami energijos gamintojai, kurie per metus suvartoja 50 gigavatvalandžių (GWh) gamtinių dujų ar daugiau, ne mažiau kaip 50 proc. reikalingo metinio gamtinių dujų kiekio turėtų įsigyti konkurencinėmis sąlygomis gamtinių dujų biržoje „GET Baltic“.

Ministerijos teigimu, šiuo metu yra aštuoni tokie reguliuojami energijos gamintojai – didžiųjų miestų šilumos ir elektros energijos gamintojai, kurie suvartoja apie 90 proc. viso reguliuojamų energijos gamintojų suvartojamo gamtinių dujų kiekio.

Jeigu sprendimui pritars Seimas, pakeitimai įsigaliotų nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)