Rusija šių metų rugsėjį išgavo 46,478 mln. tonų naftos ir kondensato, antradienį pranešė Rusijos kuro ir energetikos komplekso centrinės dispečerinės valdybos (CDU TEK) statistikos padalinys. Šis rodiklis prilygsta rekordiniam 11,356 mln. barelių per parą lygiui ir atitinka Rusijos susitarimą su OPEC dėl tiekimo skatinimo augant naftos kainoms. Pati naftą eksportuojančių šalių organizacija rugsėjį padidino gavybą maždaug 30 000 barelių per parą, nes vis didėjantys nuostoliai Irane dėl gresiančių Jungtinių Valstijų sankcijų sulaukė pasipriešinimo iš kitų organizacijos narių, parodė naujienų agentūros „Bloomberg“ neseniai atlikta apklausa.

Rusijos naftos gavyba / Bloomberg inf.
Rusijos naftos gavybos apimtys šių metų rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, pašoko beveik 150 000 barelių ir viršijo prieš dvi dienas pasiektą ankstesnį rekordą, 11,247 mln. barelių per parą. Tai rodo, kad šalis visiškai padengė tą sumažinimą, dėl kurio buvo susitarusi su naftą eksportuojančių šalių organizacija, ir dabar gavybą padidino per 100 000 barelių per parą.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas birželį prognozavo, kad Rusijos naftos gavybos apimtys padidės 200 tūkst. barelių per parą – nuo žadėto 300 tūkst. barelių per parą sumažinimo – ir kad šalis išlaikys tokį gavybos lygį per visą antrąjį šių metų pusmetį. Vėliau A. Novakas teigė, kad šalis turinti nepanaudotų gamybinių pajėgumų ir galinti, jei iškiltų būtinybė, padidinti gavybos lygį dar labiau, „tarkim, keliais šimtais tūkstančių barelių“, – nors konkretus gavybos mastas neabejotinai priklausys nuo rinkos.

Rusijos sprendimas didinti gavybos apimtis – kaip ir OPEC partnerės Saudo Arabijos – nesutrukdė naftos kainoms pakilti iki beveik ketverių metų maksimumo, nes nuostoliai dėl Irano pozicijų pasaulinėje naftos rinkoje didina susirūpinimą dėl tiekimo, dar net neįsigaliojus JAV sankcijoms, kurių laukiama lapkritį.