„Dujos, biokuras, malkos ir elektra brangsta, o šios kainos yra tarpusavyje susijusios – niekur nedingsi. Biokuras stipriai pabrango, palyginti su praėjusių metų kainomis. Tiek, kiek dabar jo nupirkta, jis yra daug brangesnis. Žinoma, jis nupirktas dar ne visas, bet ta dalis, kuri, pagal sutartį, numatyta žiemai, yra brangesnė.

Tuose miestuose, kurių kuro balanse dar yra didelė dujų dalis, kainų lygis ir taip yra aukštesnis, o šį šildymo sezoną jis dar augs, nes dujų kaina, palygini su praėjusiais metais, padidėjo beveik trečdaliu. Paprašėme visų mūsų asociacijos įmonių skaičiavimų, kiek šį sezoną galėtų brangti šildymas. Skaičiuojama, kad šiluma gali brangti nuo 5 iki 12 ar 15 proc.“, – kalba LŠTA vadovas V. Lukoševičius

Šildymo sezonas neturėtų prasidėti anksčiau

Vilniaus savivaldybės Šilumos ir vandens ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas pastebi, kad pastaruosius keletą metų šildymo sezonas Vilniuje buvo pradėtas spalio pradžioje: 2014-aisias – spalio 22 d., 2015-aisiais – spalio 8 d., o 2016-aisiais – spalio 6 d., pernai – spalio 5 d. Daugeliu atvejų šildymo sezono pradžia skirtingose savivaldybėse yra panaši, labiau išsiskiria tik pajūrio regionas, pastebi pašnekovas.

„Šildymas kitose savivaldybėse pradedamas atsižvelgus į oro sąlygas ir nebūtinai sutampa su Vilniaus miesto šildymo sezono pradžia. Pavyzdžiui, Klaipėdoje paprastai klimatas švelnesnis, oro temperatūra būna aukštesnė, tad šildymo poreikis yra skirtingas“, – kalba K. Karosas.

Pasak pašnekovo, pradedant naują šildymo sezoną, pirmiausia pradedami šildyti darželiai ir mokyklos, gydymo įstaigos ir tik po to – gyvenamųjų rajonų daugiabučiai ir įmonės. Šildymo sezono pradžia skelbiama atsižvelgus į paskutinių trijų parų vidutinę oro temperatūrą, kuri buvo žemesnė už 10 laipsnių šilumos.

Vilniaus universiteto Geomokslų instituto doktorantas klimatologas J. Kilpys teigia, kad, nors pastarosios kelios dienos buvo šaltos, šildymo sezonas neturėtų prasidėti anksčiau nei jau įprasta.

Oro tarša
„Pastarosios kelios dienos buvo tikrai vėsios, vidutinė paros temperatūra siekė 10 ar mažiau laipsnių. Įžengėme į tikrąjį rudenį, kada rytais būna šalnos, o dienomis temperatūra nepakyla aukščiau 12–14 laipsnių. Tačiau kitą savaitę, ypač jos pabaigoje, yra tikėtinas šiltesnio oro įsiveržimas iš pietų – temperatūra vėl pakils. Laukia permainingi orai, vieną dieną vidutinė paros temperatūra gali būti žemesnė nei 10 laipsnių, kitomis – aukštesnė.

Ankstesnių šildymo sezonų pradžios datos atitinka ilgametį klimatologinį vidurkį, kada vidutinė paros temperatūra tampa žemesnė nei 10 laipsnių. Dėl to šildymo sezonas dažniausiai ir prasideda spalio pirmos savaitės pabaigoje ar antrą spalio savaitę. Šiemet neturėtų būti kitaip“, – sako J. Kilpys.

Kai kurie šąlantys gali šildymo prašyti anksčiau

Pasak K. Karoso, sostinės daugiabučių gyventojai (kitų savivaldybių – taip pat – LRT.lt) gali ir patys pasirinkti, kada įjungti šildymą: daugumos prašymu šildymą anksčiau gali įsijungti tie vilniečiai, kurių namų prižiūrėtojai tinkamai pasirūpino šildymo sistema.

„Sprendimas turi būti priimtas, kai daugiau kaip 50 proc. namo gyventojų sutinka pradėti šildymą anksčiau nei jis pradedamas bendrai visame mieste, ir tik tuose pastatuose, kurių šilumos punktai yra prijungti pagal nepriklausomą prijungimo schemą.

Ar pastatas parengtas šildymo sezonui Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) sprendžia pagal pastatų prižiūrėtojų pateiktus parengties šildymo sezonui aktus. Jei pastatas yra paruoštas šildymo sezonui ir gyventojai priėmė sprendimą šildymą pradėti anksčiau, VŠT visada atsižvelgs į poreikius ir neprieštaraus pradėti šildymą suderintu laiku“, – pažymi K. Karosas.