Teismo sprendimas reiškia, kad visi „Danpower“ ginčai su Lietuvos valstybe dėl skatinamųjų tarifų baigti ir neliko kliūčių įgyvendinti gegužę pasirašytą taikos sutartį su Energetikos ministerija, teigia „Danpower“.

„Teisėjų kolegija (...) nutarė priimti pareiškėjo, bendrovės „Danpower Baltic Taika elektrinė“ atsisakymą nuo pateikto apeliacinio skundo, o apeliacinį procesą dėl Vilniaus apygardos administracinio teismo 2017 metų kovo 10 dienos sprendimo panaikinimo, nutraukti. Ši nutartis neskundžiama“, – teismo posėdyje sakė teisėjų kolegijos pirmininkas Stasys Gagys.

Energetikos ministro atstovė sako, jog ilgai trukę teisminiai procesai dar 2013 metais prasidėjusioje istorijoje baigti, o gegužę taikos sutartimi prisiimti įsipareigojimai galės būti įgyvendinti visa apimtimi.

„Danpower” atsiėmus ieškinį garantuojama, kad bendrovės įsipareigojimai – atsisakyti valstybei pateiktų 32 mln. eurų pretenzijų tarptautiniame arbitraže ir ES Bendrajame teisme – bus įgyvendinti“, – BNS sakė Aurelija Vernickaitė.

Pasak „Danpower“ finansų direktoriaus Burkhardo Vogelio (Fogelio), baigus visus ginčus su valstybe, nebelieka kliūčių abiem šalims įgyvendinti taikos sutartyje numatytus įsipareigojimus.

„Tarifo atstatymas mums užtikrins vienodas, teisėtas galimybes konkuruoti su kitomis energetikos įmonėmis, kurios jau yra gavusios elektros skatinamuosius tarifus ar Europos Sąjungos paramą“, – pranešime sakė B. Vogelis.

„Danpower Baltic“ advokatas Elijus Burgis BNS po teismo posėdžio antradienį teigė, kad dar reikės nutraukti tarptautinius teismų procesus bei pasirašyti sutartį dėl įrenginių prijungimo su „Energijos skirstymo operatoriumi“ (ESO).

„Ginčas yra baigtas, dabar reikia sulaukti leidimo gamybai. Kadangi inspekcija (VEI – BNS) anksčiau yra pripažinusi, kad formalių kliūčių tam leidimui nėra, nes ankstesnės dvi bylos, kuriose patvirtinta taikos sutartis, iš esmės tas kliūtis pašalino, tai mes nematome priežasčių inspekcijai neišduoti to leidimo“, – BNS sakė E. Burgis.

VEI teisės ir personalo skyriaus vyriausiasis specialistas Nerijus Bieliauskas BNS teigė, kad inspekcija leidimą elektros gamybai „Danpower“ turėtų išduoti artimiausiu metu.

„Kalbant apie patį tarifą, jis buvo paskirtas Kainų komisijos nutarimu 2013 metais, tas nutarimas yra galiojantis. Kadangi taikos sutartimi buvo atkurtas tas leidimas, tai mes greičiausiai priimsime sprendimą išduoti leidimą gamybai. Tai padarysime artimiausiu metu, kažkokių sudėtingų klausimų spręsti nereikės“, – BNS po teismo posėdžio sakė N. Bieliauskas.

LVAT liepos mėnesį nepatvirtino VEI ir „Danpower“ taikos sutarties ir nutarė bylą nagrinėti iš esmės žodiniame posėdyje.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pernai atmetė „Danpower Baltic Taika elektrinė“ (anksčiau „SSPC-Taika“) skundą dėl leidimų plėtoti elektros gamybos pajėgumus su skatinamuoju tarifu Kaune. Šį sprendimą įmonė apskundė LVAT. Įmonė prašė teismo įpareigoti VEI patikslinti 2016 metų rugsėjo mėnesio leidimą gaminti elektrą – tai leistų jai taikyti skatinamąjį, arba kur kas didesnį nei rinkoje, tarifą.

Pagal taikos sutartį „Danpower“ turėtų atgauti 2013 metais laimėtą 5 megavatų (MW) elektros skatinimo kvotą, 12 metų jai mokant didesnį nei rinkoje– 9,7 euro cento už kilovatvalandę (be PVM) tarifą. Jis bus mokamas iš VIAP fondo ir vartotojams gali atsieiti apie 1,5 mln. eurų per metus, arba apie 18 mln. eurų per visą 12 metų laikotarpį.

Gegužę sudaryta Energetikos ministerijos ir „Danpower“ taikos sutartis apima keletą taikos sutarčių, tarp kurių yra ir minėtas taikos susitarimas su VEI.

Sutartimi užbaigiamos 8 bylos nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose – „Danpower“ žada atsiimti 32 mln. eurų vertės ieškinius (po 16 mln. eurų dėl Vilniaus ir Kauno projektų), taip pat 35 mln. eurų vertės pretenzijas tarptautiniame investiciniame arbitraže, bei nutraukti bylą Europos Sąjungos Bendrajame teisme.

2013 metų birželį skatinimo kvotų aukcioną su fiksuotu tarifu 12-kai metų laimėjo 5 bendrovės: „Foksita“, „Eurovistos servisas“, „Geco-Taika“, „SSPC-Vilnius“, „SSPC-Taika“ (abi pastarosios yra „Danpower Baltic“ įmonės). Fiksuotą tarifą šiemet jau atgavo kita nepriklausoma šilumos gamintoja „Foksita“, turinti kogeneracinę jėgainę Kaune. Likusios 2 įmonės dėl negauto tarifo nesibylinėjo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją