„Pirmiausia (rugpjūčio pradžioje – BNS) paskelbėme statybos techninio prižiūrėtojo konkursą, jis dar nėra pasibaigęs. Mes nepradėsime pagrindinio statybų konkurso pirkimo, kol neturėsime priežiūros inžinieriaus. Prižiūrėtojo konkurse vokų atplėšimas nusikėlė dar dviem savaitėms“, – BNS sakė A. Kamienas.

„Nenorėčiau spekuliuoti, bet gali būti, kad dėl to nusikels ir pagrindinio konkurso paskelbimas“, – pridūrė jis.

Anot jo, statybos prižiūrėtojas turėtų dalyvauti skelbiant rangos konkursą, jį numatoma skaidyti į tris dalis: infrastruktūros, kelių tiesimo ir statybų.

„Mūsų supratimu, inžinierius turėtų patikrinti, kad pirkimo dokumentai būtų tinkamai parengti, ir vėliau būtų galima tinkamai kontroliuoti statybų eigą“, – sakė A. Kamienas.

Energetikos ministerija anksčiau skelbė, kad mažo ir vidutinio aktyvumo trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų laidojimo komplekso (projektas B25) statybų konkursą numatoma skelbti spalį, jis turi būti pastatytas iki 2023 metų. Ministerijos skaičiavimais, projekto vertė sieks apie 100 mln. eurų, jis bus finansuojamas ES lėšomis.

Atliekyną už 10,5 mln. eurų suprojektavo bendrovės „Specialus montažas-NTP“ konsorciumas, jame taip pat buvo Prancūzijos nacionalinė radioaktyvių atliekų agentūra „Andra“ ir Lietuvos energetikos institutas.

Atliekyne bus priimamos ir tikrinamos radioaktyviųjų atliekų pakuotės, atvežtos iš kitų Ignalinos AE atliekų tvarkymo įrenginių. Dalis atliekų (konteineriai su panaudotomis jonų mainų dervomis bei konteineriai su stambiagabaritėmis atliekomis) jame bus galutinai sutvarkomos.

Atliekyne Stabatiškės aikštelėje, esančioje šalia Ignalinos AE teritorijos, gali būti laikoma 100 tūkst. kubų į betoninius konteinerius supakuotų ir sucementuotų atliekų.

Pasak IAE, atliekynas, jo apsaugos zonos ir pagalbiniai statiniai užims apie 45 hektarų plotą. Jame bus įrengti iš viso 36 rūsiai (3 grupės po 12 rūsių) ir infrastruktūra. 24 rūsius (2 grupes) ir infrastuktūrą numatoma pastatyti pirmajame etape, dėl likusių 12-kos bus sprendžiama vėliau, atsižvelgiant į realų poreikį.

Atliekos į kompleksą bus vežamos iki 2038 metų, kol elektrinė bus galutinai uždaryta, sutvarkytos visos radioaktyviosios atliekos.

Atliekyno konkursas yra svarbus nacionalinio saugumo požiūriu. Būsimą rangovą turės patvirtinti Vyriausybė. Taip siekiama išvengti situacijos, kai didelės vertės IAE uždarymo projektus laimėjo Vokietijos „Nukem“, vėliau tapusi Rusijos atominės energetikos statybos milžinės „Rosatom“ bendrovė „Atomstrojeksport“ valdoma įmone.

Vokietijos bendrovių „Nukem Technologies“ ir GNS konsorciumas įgyvendino du Ignalinos AE uždarymo projektus – statė 190 mln. eurų vertės panaudoto branduolinio kuro saugyklą bei 123 mln. eurų vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugyklą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)