Tai taip pat reiškia, kad OPEC+ monitoringo komitetas nepakluso JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) raginimams didinti gavybą bei sumažinti naftos kainas, rašo „Financial Times“.

Lapkričio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios ūgtelėjo 2,05 JAV dolerio 80,85 JAV dolerio už barelį. Vienu metu „Brent“ ateities sandorių vertė buvo pasiekusi 80,90 JAV dolerio už barelį – aukščiausią tašką nuo 2014 metų lapkričio 12 dienos.

O lapkričio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) paaugo 1,52 JAV dolerio iki 72,30 JAV dolerio už barelį.

Kaip paskelbė Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas, OPEC+ ministrų monitoringo komitetas praėjusį savaitgalį nusprendė toliau laikytis birželį pasiektų gavybos susitarimų.

„Šiandien rinka yra subalansuota ir matome, kad artėjame prie 100 proc. susitarimo (naftos gavybos apribojimo - BNS) vykdymo, todėl šiandien ministrų monitoringo komitetas nusprendė toliau laikytis birželio susitarimų. Manau, kad artimiausiu metu pasieksime 100 proc. apribojimo vykdymą ir gavybą sumažinsime 1,8 mln. barelių per dieną, galbūt rugsėjo-spalio mėnesiais“, – OPEC+ sprendimą komentavo A. Novakas.

Savo ruožtu D. Trumpas ne kartą ragino OPEC valstybes, išskyrus Iraną, didinti naftos gavybos apimtis bei sumažinti „juodojo aukso“ kainas.

Vašingtonas nori, kad iki lapkritį vyksiančių Kongreso kadencijos vidurio rinkimų naftos kainos kristų. Kai kurie analitikai mano, kad valdžia naftos kainų numušimui imsis kraštutinių priemonių ir galbūt net panaudos strategines atsargas.

„Saudo Arabija ir Rusija patvirtino, kad jos nekels gavybos – ir tai yra blogos naujienos prezidentui Trumpui, nes jis nori žemesnių naftos kainų, kurios būtų geros verslui“, – sako „CMC Markets“ analitikas Davidas Maddenas.

„Susitikimas Alžyre nesibaigė gavybos padidinimu – ir tai palaiko kainų „ralį“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)