„Mums kepurės nenukris - nuvažiuosime pas poną Pulkauninką patys“, - pareiškė Seimo narys Algirdas Sysas. Jis su frakcijos seniūnu Juozu Oleku nusprendė pasinaudoti Seimo statute įrašyta Seimo nario teise patekti į bet kurią valstybės įmonę ar įstaigą ir gauti informaciją.

Valstybinės miškų urėdijos direktorius Seimo narius priėmė, tačiau tikino, kad jo vadovaujama įmonė negali daryti įtakos kylančioms malkų ar biokuro kainoms, be to, prognozuoja, kad jos dar gali didėti.

„Mes, kaip įmonė, kainų nenustatinėjame. Malkos parduodamos aukcionuose ir galime parašyti tik jų kiekius“, - sakė M. Pulkauninkas, aiškindamas Seimo nariams biokuro ir malkų kainų šuolius.

„Malkų ir biokuro brangimas paveiks visų savivaldybių gyventojus, o ypač mažas pajamas gaunančius regionų žmones, pensininkus. Tuo metu, kai premjeras reiškia susirūpinimą maisto kainomis, pirmiausia turėtų pasižiūrėti į Vyriausybės įtakoje esantį sektorių, juk aukcionų, kuriuose parduodama mediena ir baldams, ir malkoms, tvarką nustačiusi vyriausybė“, - sako J. Olekas

„Dabar aukcionuose konkuruoja ir medienos perdirbimo pramonė, ir smulkesni „malkininkai“. Matome, kad, ko gero, įstatymu reikėtų atskirti sektorius, kur miškas parduodamas gamybai - baldams, plokštėms, ir kur - malkoms gyventojams. Juk stambieji medienos perdirbėjai su savo pelnais nukonkuruoja malkų ruošėjus ir diktuoja kainas“, - po susitikimo su M. Pulkauninku svarstė A. Sysas.

„Po vizito Valstybinėje miškų urėdijoje matau, kad sprendimo, kuris galėtų stabdyti malkų, biokuro, ir taip pat šildymo kainų kilimą - realiausia ieškoti Seime. Pasiūlymas jau yra užregistruotas - PVM tarifo mažinimas centralizuotai tiekiamam šildymui, malkoms bei kitų rūšių kurui nuo 21 iki 9 procentų. Tai leistų nors iš dalies sumažinti šildymo kainas gyventojams. Šildymo sezonas artėja“, - teigia J. Olekas.

Apsilankę VMU socialdemokratai teigia neišgirdę jokių argumentų ir dar kartą įsitikinę, kad neturėtų būti didinami miškų kirtimų plotai, kaip nusprendė Vyriausybė.

„Įmonė gauna tikrai nemažą pelną, vien pernai dar nereorganizuota uždirbo 32 mln. eurų. Mes ir toliau laikomės pozicijos, kad turi būti atšauktas miškų plotų kirtimo didinimas“, - tvirtina socialdemokratų frakcijos seniūnas.

Susitikime su M. Pulkauninku socialdemokratai priminė naujai suformuotos įmonės direktoriui, kad VMU administracija turėtų nedelsdama pasirašyti susitarimą su profesinėmis sąjungomis dėl darbo apmokėjimo įmonės darbuotojams. Taip pat akcentavo daugiau dėmesio skirti miškų atsodinimui ir pasodintų jaunuolynų apsaugai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)