„Aktyvumą prognozuoti iš anksto buvo sunku, todėl nevertiname, ar jis didesnis, ar mažesnis. Termino paraiškų teikimui nėra, tad tuos, kam tai aktualu, kviečiame teikti paraiškas savitarnos svetainėje „ManoGile“, ir visos paraiškos bus išnagrinėtos“ atsakymuose Eltai sako ESO atstovas Valentas Neviera.

Pasak jo, gautuose prašymuose didesnių klaidų kol kas nepastebima.

„Tik tiek, kad pildant prašymus reikėtų atidumo ir nurodyti duomenis taip, kaip prašoma formoje. Pavyzdžiui, pastebėjome, kad nurodydami sąskaitos numerį ne visi laikosi lietuviško 20 skaitmenų IBAN formato.

Bet kuriuo atveju ESO, kaip skelbta, iki spalio 31 d. visiems pateikusiems paraiškas praneš apie suskaičiuotą kompensacijos sumą arba prašymo nagrinėjimo statusą“, - sako V. Neviera.

ELTA primena, kad nuo liepos 31 d. galima teikti prašymus dėl kompensacijų už žemės sklypuose įrengtus elektros stulpus - tą dieną įsigaliojo atitinkamas Vyriausybės nutarimas.

Žemės savininkai, kurių sklypuose yra įrengti elektros stulpai ar kita elektros tinklų operatorių naudojama įranga, galės gauti vienkartines kompensacijas.

Vienkartinėmis kompensacijomis bus atlyginti nuostoliai, kuriuos žemės savininkai patyrė praradę galimybę naudoti žemės sklypą ar jo dalį pagal paskirtį dėl to, kad juose buvo įrengti elektros stulpai ir/ar kiti energetikos objektai.

Kaip ESO specialistai teigė atsakymuose Eltai, vienkartinę kompensaciją turi teisę gauti žemės sklypų savininkai, kurių bet kurios paskirties žemės sklype yra nustatyti žemės servitutai tinklų operatorių - ESO, LITGRID ir kitų - naudai (elektros energetikos objektų ir įrenginių naudojimui).

Vadinasi, kompensacijos mokamos ne tik dėl sklypuose įrengtų oro linijų („stulpų“), bet ir dėl požeminių elektros linijų, transformatorinių ir kito.

Kompensacija už praeitį bus mokama tik už tuos apribojimus, kurie atsirado dėl iki 2004 m. liepos 9 d. įrengtų elektros tinklų.

ESO teigimu, tinklų operatorius kompensacijos dydį apskaičiuos remdamasis Nekilnojamojo turto registre ir Nekilnojamojo turto kadastre esančiais duomenimis, tiksliau - žemės sklypui taikomos elektros linijų apsaugos zonos plotu.

Tais atvejais, kai Registrų centre esantys duomenys nebus pakankami, bus naudojamasi kvalifikuotų matininkų, nurodytų Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo 11 straipsnyje, pagalba. Jie nustatys žemės sklypui taikytinos elektros linijų apsaugos zonos plotą, būtiną kompensacijos apskaičiavimui.

Kompensacija bus mokama už tą dalį, kuri priklauso operatoriui. Kompensacija nemokama už vartotojui priklausančių elektros įrenginių (lokalieji elektros tinklai) naudojamą žemę.

Įskaičiavus visas reikiamas atlikti procedūras, vienkartinė kompensacija už servitutą bus išmokama per dvejus metus nuo reikalavimus atitinkančio prašymo pateikimo dienos.

Metodikoje taip pat numatyta, kad nuo šiol vykdant tinklo plėtros projektus žemės savininkams bus kompensuojama ne tik už prarastą galimybę pagal pagrindinę žemės naudojimo paskirtį naudoti žemės sklypą ar jo dalį, bet ir už patirtus nuostolius dėl iškirsto miško, sunaikintų pasėlių ar sodinių.

ESO infrastruktūra, naudojama energijos skirstymui, yra įrengta daugiau nei 1 mln. žemės sklypų visoje Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)