JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) nafta pabrango 0,83 proc. iki 69,58 JAV dolerio už barelį. „Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina ūgtelėjo 1,29 proc. iki 74,71 JAV dolerio už barelį.

Pirmasis Jungtinių Valstijų sankcijų Iranui paketas įsigaliojo antradienį, o antrojo įsigaliojimas numatomas šių metų lapkričio pradžioje. Pirmasis etapas skirtas pažaboti Irano pirkimus JAV doleriais, o antrasis nukreiptas į šalies energetikos infrastruktūrą ir naftos eksportą.

Daugelis šalių, įskaitant Europos valstybes, Kiniją ir Rusiją, priešinasi sankcijoms, bet Baltieji rūmai nori, kad kitos šalys nustotų pirkti Irano naftą. JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, kad „tie, kurie plėtoja verslą su Iranu, neplėtos verslo su Jungtinėmis Valstijomis“.

Pastaruosius keletą mėnesių naftos kainos didėjo, nes „juodojo aukso“ paklausa viršijo pasiūlą.

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC), kurios de facto lyderė yra Saudo Arabija, birželį susitarė padidinti gavybą 1 mln. barelių per parą, nepaisant Jungtinių Valstijų spaudimo mažinti naftos kainas. Tikimasi, kad OPEC narės prie gavybos pridės maždaug 700 tūkst. barelių per parą, o karteliui nepriklausančios naftos gamintojos, įskaitant Rusiją, likusią dalį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)