Kainų komisija praėjusį ketvirtadienį suderino „GET Baltic“ aukciono sąlygas. Jame planuojama parduoti SGD perteklių – 110 gigavatvalandžių (GWh). Komisija šį pirmadienį paskelbė viešąją konsultaciją dėl „GET Baltic“ paslaugų įkainių.

„Kadangi mes šitą paslaugą ruošėme 2016 metais, teikiame Kainų komisijai susiderinti naujus paslaugos organizavimo įkainius (...). 2016-aisiais buvo planuojama, kad per mus bus realizuotas visas krovinys, kas yra 1 teravatvalandė. Kadangi paskirtasis tiekėjas („Litgas“ – BNS) išreiškė norą, kad tai būtų mažesnis kiekis (....) tai natūralu, kad mūsų kainodara pasikeitė“, – BNS sakė G. Kurmė.

Praėjusią savaitę ji teigė, kad sieks pritraukti į aukcioną kuo didesnį dalyvių skaičių.

„Tai bus pirmasis aukcionas. Siekiame, kad aukcione sudalyvautų kuo didesnis rinkos dalyvių skaičius ir tai aktualu ir mūsų kaimyninių šalių – Latvijos ir Estijos – rinkos dalyviams. (...) Iš savo pusės informuosime visą Baltijos šalių rinką“, – BNS sakė G. Kurmė.

„Litgas“ generalinis direktorius Tadas Adomaitis yra sakęs, kad dujų likutis susidarė, terminalo naudotojams nupirkus mažiau dujų.

Praėjusią savaitę į Klaipėdą atplaukė naujas Norvegijos „Statoil“ (dabar „Equinor“) SGD krovinys, dalis krovinio (apie 40 tūkst. kub. m SGD arba apie 270 GWh) skirta „Litgas“, o likusi dalis – didžiausiai šalies dujų vartotojai Jonavos trąšų gamintojai „Achema“.

Aukcionui bus skirta kiek mažiau nei pusė „Litgas“ perkamo krovinio, dujos bus parduodamos vidaus rinkoje ir pirkėjams galės būti patiektos rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais.

Minimalus metinis būtinasis SGD kiekis, kurį „Litgas“ privalo importuoti ir išdujinti per Klaipėdos SGD terminalą, kad būtų užtikrinta minimali ir ekonomiška jo veikla, siekia apie 560 tūkst. kubinių metrų SGD arba apie 325 mln. kubų dujiniu pavidalu.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)