Kaip Eltai sakė L. Sabaitienė, Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo projektuose daugiausia dalyvauja didžiųjų ES šalių įmonės.

„Derybose su EK ir valstybėmis narėmis Energetikos ministerija nuolat primena, kad ES skirta parama nėra tik parama Lietuvai, bet ir potenciali galimybė uždirbti ES biudžetą sumokančių valstybių įmonėms, kurios dalyvauja eksploatavimo nutraukimo projektuose“, - komentare Eltai teigė energetikos viceministrė.

Taip pat, pridūrė ji, potenciali nauda, kurią gauna įmonės, neapsiriboja tik finansais, bet turi ir įgaunamos patirties aspektą.

„Šiandien ES nėra vykdoma daug projektų, kuriuose įmonės galėtų įgauti tokios unikalios patirties, o ateityje, uždarant vis daugiau atominių elektrinių, tokių įmonių konkurencinis pranašumas augs“, - komentavo L. Sabaitienė.

Derantis dėl didesnės paramos Lietuvai, ministerijos nuomone, šis argumentas yra svarbus.

„Mūsų nuomone, tai yra svarus argumentas, nes IAE uždarymas bus pirmasis tokio tipo įgyvendintas projektas visoje ES, o atominių elektrinių, kurias reikės uždarinėti, pačioje Bendrijoje yra apie šimtą“, - teigė L. Sabaitienė.

Tuo metu Ignalinos AE Eltai pateikė pagrindinių projektų vertes, kurių bendra suma siekė 415,1 mln. eurų. Vis dėlto Ignalinos AE negalėjo nurodyti, kokią konkrečią naudą iš uždarymo darbų gauna Vakarų Europos šalių įmonės.

„Yra žinoma kiekvieno projekto vertė, bet Ignalinos AE nedaro kitų įmonių, dalyvaujančių eksploatavimo nutraukimo projektuose, naudos skaičiavimų“, - komentavo laikinoji Ignalinos AE komunikacijos vadovė Ina Daukšienė.

Tarp eksploatacijos nutraukimo darbus vykdančių įmonių yra šios (vykdančios veiklą kaip rangovai, konsorciumo nariai ar subrangovai): Čekijos „Škoda JS a.s.“, Italijos „Ansaldo Nucleare“, Vokietijos „Hofer & Bechtel“, Prancūzijos „Comex Nucleare“, AREVA TA, ANDRA, Lenkijos „Elektrim-Megadex S.A“, Suomijos „Konecranes“ ir pan.

Pasak Ignalinos AE pateiktų duomenų, prie atominės elektrinės uždarymo darbų prisideda ir Lietuvos „Hidroprojektas“, „Baltijos informacinės sistemos“, „Eldemonta“, „Kiljeras“ ir kt.

Energetikos ministerija taip pat negalėjo pasakyti, kokią tiksliai naudą gaus įmonės, nes tai daryti dar per anksti.

„Turint omenyje, kad iki Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo pabaigos reikės atlikti darbų už daugiau nei pusantro milijardo eurų, šiandien per anksti tiksliai prognozuoti, kokią finansinę naudą galėtų gauti Ignalinos AE uždarymo procese dalyvaujančios Vakarų Europos šalių įmonės“, - Eltai komentare teigė L. Sabaitienė.

Anot jos, visi sprendimai dėl projektų įgyvendinimo būdo priimami, siekiant rasti optimalų kainos ir kokybės balansą, todėl vienais atvejais galėtų būti pasitelktas rangovas, o kitais - ir Ignalinos AE darbuotojai.

„Taip pat reikia pastebėti, kad kartu su Vakarų Europos įmonėmis konsorciumuose ar kaip subrangovai daugelyje projektų dalyvauja ir Lietuvos įmonės, o informacija apie atlygio paskirstymą tarp konsorciumo narių ar rangovo ir subrangovo išorinėms šalims neprieinama“, - kalbėjo energetikos viceministrė.

ELTA primena, kad prieš dvi savaites Lietuvoje viešėjusi Europos Parlamento pranešėja IAE finansavimo klausimu Rebecca Harms sakė abejojanti, ar EK siūlymas Lietuvai prie kofinansavimo prisidėti 20, o ne 14 proc., kaip buvo numatyta anksčiau, yra tinkamas.

„Kolegoms Briuselyje taip pat parodysiu, kokios įmonės dirba su eksploatacijos nutraukimu, ir kad naštą turi pasidalyti tos šalys, kurios yra didelės žaidėjos ir gauna iš to naudą“, - tada sakė R. Harms.

ES dar nėra priėmusi sprendimo Ignalinos AE uždarymo finansavimo po 2021-ųjų klausimu, o Lietuva prašo didesnės ES paramos, negu siūloma.

Skaičiuojama, kad IAE uždarymui dar reikės 1,3 mlrd. eurų. 2021-2027 m. elektrinės uždarymui Lietuva prašo 780 mln. eurų.

Tuo metu 2021-2027 m. ES biudžete Europos Komisija Ignalinos AE uždarymui siūlo skirti tik 552 mln. eurų.

Iš viso Ignalinos AE uždarymas kainuos 3,4 milijardo eurų, neskaičiuojant išlaidų, susijusių su nuolatiniu radioaktyvių medžiagų saugojimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)