Patikrinimas atliktas birželio 20 d. Patikrinta, kaip eksploatuojami kėlimo įrenginiai ir jų įranga, vykdoma jų techninė priežiūra, kaip registruojami ir šalinami šių kėlimo įrenginių ir jų įrangos eksploatavimo metu nustatyti gedimai, pranešė VATESI. Taip pat patikrinti darbuotojų, dirbančių su kėlimo įrenginiais ir jų įranga, kvalifikaciją patvirtinantys dokumentai.

Patikrinimo metu nustatyta, kad pagal branduolinės saugos reikalavimus saugai svarbių kėlimo įrenginių eksploatavimo instrukcijose nenumatytos priemonės, susijusios su kėlimo įrenginių saugiu eksploatavimu, informuoja VATESI.

Ignalinos AE išsiųstas privalomas vykdyti nurodymas, kuris įpareigoja pašalinti nustatytus pažeidimus.

„Ignalinos atominė elektrinė eksploatuoja daug ir įvairių kėlimo įrenginių, vieni jų priskirti saugai svarbiems, kiti - ne. Pagal nuo šių gegužės įsigaliojusius VATESI branduolinės saugos reikalavimus šio patikrinimo metu buvo tikrinti saugai svarbūs kėlimo įrenginiai saugykloje ir kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekse“, - komentare Eltai teigė VATESI atstovė Asta Mensonė.

VATESI atstovė patikslino, kad patikrinimo saugykloje ir kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekse metu nustatyta, kad yra nesutvarkytos darbo su kėlimo įrenginiais instrukcijos, pagal nuo šių metų gegužės įsigaliojusius VATESI branduolinės saugos reikalavimus, ir Ignalinos AE įpareigota pašalinti šiuos pažeidimus pagal nustatytus terminus.

Patikrinimo metu nebuvo nustatyta, kad minėtuose objektuose saugai svarbūs kėlimo įrenginiai yra eksploatuojami nesilaikant projekto reikalavimų, pabrėžė A. Mensonė.

Šie įrenginiai, pasak jos, yra kiti ir kituose objektuose nei 2017 m. gruodį minėti pranešime apie aptiktus pažeidimus.

ELTA primena, kad Ignalinos AE uždarymo procese svarbus minėtas KRATSK projektas yra pasiekęs galutinį etapą.

Licencija eksploatuoti kompleksą gauta pernai spalį. Tai leido pradėti paskutinį projekto etapą - karštuosius bandymus, naudojant radioaktyviąsias atliekas. Karštųjų bandymų metu pagal patvirtintas su VATESI karštųjų bandymų programos apimtis radioaktyviosios atliekos išimamos iš laikinųjų eksploatavimo atliekų saugyklų bei iš blokų, transportuojamos į kompleksą B3, kur apdorojamos, pakuojamos ir talpinamos į B4 saugyklas.

Pagrindinis karštųjų bandymų programos tikslas yra pademonstruoti KRATSK įrangos ir sistemų pasirengimą eksploatavimui pagal techninio projekto ir techninės specifikacijos reikalavimus, taip pat įrodyti, kad radioaktyviųjų atliekų rūšiavimas, apdorojimas, pakavimas, radiologinis apibūdinimas, transportavimas ir saugojimas vykdomi saugiai ir patikimai bei atitinka visus naujausius Lietuvos Respublikos įstatymų, Europos Sąjungos standartų ir TATENA rekomendacijų reikalavimus.

VATESI kovą pranešė, kad pernai karštųjų bandymų metu paaiškėjo dalies radioaktyviųjų atliekų išėmimo įrangos neatitikimai techninio projekto reikalavimams.

Pasak pranešimo, pernai gruodžio 29 d. su šia įranga pradėtus radioaktyviųjų atliekų tvarkymo darbus Ignalinos AE buvo sustabdžiusi, kol pašalins neatitikimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)