Pagal naująjį skaičiavimą garantinis energijos tiekimo tarifas bus sudaromas prie „Nord Pool“ Lietuvos kainų zonos tarifo pridedant 25 proc. siekiančią maržą. Pavyzdžiui: biržoje Lietuvos kainų zonoje birželio mėn. susiformavo kaina 51,05 Eur/MWh. Garantinio tiekimo kaina liepos mėn. būtų apskaičiuojama taip: 51,05×1,25=63,8125 Eur/MWh (arba 0,0631825 Eur/kWh). Anksčiau kaina buvo nustatoma metų pradžioje ir nesikeisdavo visus metus.

Ieškodami palankesnio tarifo juridiniai asmenys gali rinktis nepriklausomus energijos tiekėjus, kurie gali pasiūlyti ne tik mažesnę kainą, bet ir papildomas paslaugas.

„Lietuvos energijos“ įmonių grupei priklausančio didžiausio nepriklausomo energijos tiekėjo „Energijos tiekimas“ mažmeninės prekybos departamento direktorius Martynas Boratinskas pasakoja, kad vartotojai vis dažniau vertina sutarčių lankstumą, rengiamas rinkos apžvalgas, kurios padeda geriau suprasti kainodarą.

„Energijos vartotojų apklausos rodo, kad trys pagrindiniai faktoriai renkantis energijos tiekėją nesikeičia daugelį metų – tai kaina, patikimumas ir profesionalus klientų aptarnavimas. Apklausų rezultatai rodo, kad visus šiuos kriterijus pateisiname su kaupu, o daugiau nei 6800 klientų mūsų paslaugas rekomenduotų kitiems“, – sako M. Boratinskas.

Iki liepos 20 d. – galimybė sudaryti sutartį su nepriklausomu energijos tiekėju

Pasikeitus įstatymui visi juridiniai asmenys už energiją mokantys pagal garantinį tarifą, nepriklausomai nuo sudarytos sutarties trukmės, gali pasirinkti nepriklausomą energijos tiekėją.

„Energijos tiekimo“ mažmeninės prekybos departamento vadovas pabrėžia, kad nepriklausomi energijos tiekėjai gali pasiūlyti geras sąlygas ne tik didelėms, bet ir smulkioms, vos keletą darbuotojų turinčioms įmonėms.

„Vystant smulkų verslą svarbios yra net keliolika procentų per metus sumažėjusios išlaidos energijai. Rinktis nepriklausomą energijos tiekėją ekonomiškai racionalu bet kuriam juridiniam asmeniui, turinčiam savo nekilnojamojo turto“, – teigia M. Boratinskas.

Pakeitimui užtenka pasirašyti naujus dokumentus

Anot „Energijos tiekimo“ mažmeninės prekybos departamento vadovo, sąskaitų apmokėjimo procesas pasirinkus nepriklausomą energijos tiekėją iš esmės nesikeičia.

„Laiko kaštai apmokant sąskaitas neišauga, o tiekėjo keitimas įprastai sutvarkomas elektroniniu būdu pasirašant kelis dokumentus. Atsisakęs garantinio tiekimo ir pasirinkęs nepriklausomą energijos tiekėją, juridinis asmuo tiesiog gauna žemesnę energijos kainą ir, jeigu nori, gali gauti asmenines energijos vartojimo konsultacijas bei kitą ekspertų ruošiamą medžiagą. Svarbu pabrėžti, kad atsisakant garantinio tiekimo jokių techninių atnaujinimų daryti nereikia – pakeitimai atliekami elektroniniu būdu“, – pasakoja M. Boratinskas. Įmonės, keisdamos energijos tiekėją, taip pat gali skirti daugiau dėmesio aplinkai ir išteklių tausojimui bei rinktis iš atsinaujinančių išteklių pagaminamą elektros energiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją