Kaip praneša bendrovė, stebėtojų tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas patvirtinti dešimtmečio investicijų planą, kuriame numatoma investuoti trimis kryptimis.

Pirmoji - patikimas ir klimato reiškiniams atsparus tinklas. Oro linijas keičiant požeminėmis, atsisakant nepatikimų ir dažnai gendančių įrenginių, bus siekiama užtikrinti nepertraukiamą ir kokybišką energijos skirstymą saugiu aplinkai elektros ir dujų tinklu. Investicijų šioje kryptyje vertė gali siekti iki 640 mln. eurų.

„Investicijų į antrąją kryptį - nuotoliniu būdu valdomo tinklo kūrimą - tikslas yra pagreitinti energijos tiekimo atstatymą įvykus sutrikimams, sudaryti prielaidas tinklo valdymo sprendimus priimti remiantis realia informacija ir palengvinti atsinaujinančių energijos išteklių integraciją. Planuojama diegti per nuotolį dispečerio valdomą bei save gydančio tinklo įrangą, sprendimus tinklo darbo stebėsenai. Planuojama investicijų vertė - apie 582 mln. eurų“, - informuojama ESO pranešime.

Trečioji kryptis - išmanusis tinklas. Siekiama pagerinti ESO paslaugų kokybę, sudaryti prielaidas klientams tiksliai sekti energijos suvartojimą, gauti tikslias sąskaitas ir sutaupyti energijos, nurodoma ESO pranešime.

„Kruopščiai planuojame elektros ir dujų tinklo atnaujinimo darbus žinodami, kad aukštesnės kokybės paslaugų mūsų klientai nori jau šiandien, o rytoj visi tikisi išmanumo, naujų efektyvaus ir patogaus energijos vartojimo galimybių. Skelbdami šį planą atvirai ir drąsiai sakome, kad šių poreikių užtikrinimas ir yra mūsų pažadas esamam ir būsimam klientui“, - pranešime cituojama ESO valdybos pirmininkė ir generalinė direktorė Dalia Andrulionienė.

Pasak jos, audrų metu ESO klientai galės nesibaiminti, kad ilgam nutrūks energijos tiekimas, o kelią prie skaitiklio - išvis pamiršti, nes visi reikalingi duomenys ateis į jų išmanius įrenginius.

„Valdydami šiuos duomenis klientai galės patys spręsti, kaip užtikrinti maksimaliai efektyvų energijos vartojimą“, - nurodoma pranešime.

Įgyvendindama numatytus projektus, ESO investuos savo lėšas, kaip alternatyva bus vertinama galimybė didinti skolinto kapitalo dalį. Taip pat dalį investicijų planuojama padengti iš ES.

ESO pranešime pažymima, kad 2018-2027 metų investicijų planas nėra įsipareigojimas investuoti. Konkrečių sprendimų dėl investicijų plane įvardintų tikslų priėmimas ir įgyvendinimas (įskaitant projektų apimtį, laiką, finansavimo būdą ir kitus aspektus) priklausys nuo išorinių ir vidinių ekonominių, teisinių ir kitų veiksnių. Visi sprendimai bus priimami tik įvertinus visas reikšmingas aplinkybes bei laikantis teisės aktų reikalavimų ir procedūrų.

Investicijų planą numatoma kasmet atnaujinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)