Anksčiau trečiadienį D. Trumpas sukritikavo Berlyno susitarimus su Maskva dėl bendradarbiavimo ir pareiškė, kad ad energetikos srityje Vokietija yra „Rusijos belaisvė“.

„Manau, labai liūdna, kai Vokietija sudaro didelio masto susitarimą su Rusija dėl naftos ir dujų“, – D. Trumpas sakė per darbo pusryčius su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu, surengtus prieš prasidedant viršūnių susitikimui.

„Vokietija yra Rusijos belaisvė, nes iš Rusijos gauna labai daug savo energijos“, – sakė D. Trumpas, turėdamas omenyje susitarimą dėl dujotiekio „Nord Stream 2“.

„Mes giname Vokietiją, giname Prancūziją ir kitas šalis, o daugelis šalių sudaro sandorį dėl dujotiekio ir moka milijardus dolerių Rusijai į kišenę, – sakė jis. – Visi visame pasaulyje apie tai kalba; jie sako, jog mes mokame milijardus dolerių, kad apsaugotume jus, bet jūs mokate milijardus dolerių Rusijai. Manau, tai nepriimtina.“

D. Trumpas paminėjo, kad buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schroederis (Gerhardas Šrėdersi) yra vienas iš „Nord Stream 2“ projekto vadovų ir kad „beveik 70 proc. Vokietijos bus kontroliuojama Rusijos per gamtines dujas.“

Prezidentas pabrėžė, kad tokia Vokietijos priklausomybė nuo Rusijos energetikos išteklių daro neigiamą poveikį transatlantiniam aljansui, ir pridūrė, kad NATO sąjungininkės turi kalbėtis su Berlynu šia tema.

J. Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad sprendimai dėl dujotiekio „Nord Stream 2“ priklauso ne Aljanso, o nacionalinių vyriausybių kompetencijai, tačiau pridūrė, kad NATO nepamiršta energetinio saugumo temos.

„Yra įvairių požiūrių dėl dujotiekio „Nord Stream 2“. Tai gerai žinoma. Ne NATO priiminėti sprendimus (šiuo klausimu), tai nacionalinių vyriausybių sprendimas“, – prieš prasidedant Aljanso viršūnių susitikimui Briuselyje sakė jo vadovas.

„Tačiau NATO, žinoma, skiria dėmesio ir energetinio saugumo klausimui, nes mes suprantame: energetikos ir saugumo klausimai yra susiję“, – pažymėjo jis.

J. Stoltenbergas pridūrė, kad Aljansas bando energijos šaltinių diversifikavimo ir investavimo į „žaliąją energetiką“ būdu mažinti priklausomybę nuo energijos importo, o energijos vartojimą padaryti lankstesnį.

„Nepriklausomi sprendimai“

A. Merkel savo ruožtu trečiadienį atkirto D. Trumpui, kad Vokietija priima „nepriklausomus sprendimus“.

„Aš pati taip pat esu patyrusi Sovietų Sąjungos okupaciją Vokietijos dalyje“, – atvykusi į įtemptą NATO susitikimą pasakė A. Merkel, užaugusi komunistinėje Rytų Vokietijoje.

„Esu labai patenkinta, kad šiandien esame suvienyti laisvėje kaip Vokietijos Federacinė Respublika ir todėl taip pat galime vykdyti savo nepriklausomą politiką bei priimti savo nepriklausomus sprendimus“, – pridūrė kanclerė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)