JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) naftos ateities sandorių kaina augo 0,84 proc. iki 74,47 JAV dolerio už barelį. „Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kaina ūgtelėjo 1,65 proc. iki 79,36 JAV dolerio už barelį.

Irano viceprezidentas Eshaqas Jahangiri pripažino, kad Jungtinių Valstijų pastangos sustabdyti Irano naftos eksportą turės pasekmių, bet jo šalis vis tiek „parduos tiek naftos, kiek tik įstengs“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas įspėjo pasaulio šalis, kad jos iki lapkričio 4 dienos nustotų pirkti naftą iš Irano arba bus sulaukta pasekmių. D. Trumpas iš tarptautinio susitarimo su Teheranu dėl branduolinės programos pasitraukė gegužę.

Streikas Norvegijoje taip pat kilstelėjo „juodojo aukso“ kainas. Norvegijos naftos ir dujų platformų darbuotojai ketina streikuoti ir tai gali paveikti gavybos lygius. Be to, esama tiekimo sutrikimų iš Libijos ir Venesuelos.

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) birželį susitarė nominaliai padidinti gavybą 1 mln. barelių per parą. Kartelis susidūrė su Jungtinių Valstijų spaudimu mažinti naftos kainas. OPEC narės prie gavybos pridės maždaug 700 tūkst. barelių per parą, o karteliui nepriklausantys naftos gamintojai, įskaitant Rusiją, - likusią dalį. Investuotojai nerimauja, kad išaugusi naftos pasiūla gali padidinti rinkų nepastovumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)