Kad rekomendacijos neliktų tik popierių rinkiniu, jos būtinai turėtų būti įgyvendintos dar iki AE eksploatacijos leidimo išdavimo, nes tai liečia projekto saugumą, LRT laidoje „Laba diena, Lietuva“ sakė ministras.

„Projektas turi saugos, aikštelės parinkimo ir ekonominio atsiperkamumo problemas. Streso testai kalba būtent apie saugos dalykus. Lietuva yra pateikusi apie 100 klausimų ir pastabų. Tikimės, kad nemažai jų bus ir galutinėje ataskaitoje“, - teigė Ž. Vaičiūnas.

Pasak jo, rekomendacijų įgyvendinimas turi rūpėti visai Bendrijai, ne tik Lietuvai.

„Tai visos Europos Sąjungos problema. Manau, kad Europos Komisija turi daryti viską, kad šios rekomendacijos būtų įgyvendintos“, - LRT studijoje kalbėjo energetikos ministras.

Europos Komisija antradienį ryte turėjo skelbti Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE) streso testų vertinimo rezultatus.

Rezultatus skelbti buvo planuojama nuo 10 val. ryto Lietuvos laiku. Iki popietės jie dar nepaskelbti, manoma, kad tai gali būti padaryta antradienio vakarą arba net trečiadienį.

Astravo AE poveikio žemėlapis
Streso testais, kuriuos pirmadienį vertino Europos branduolinės saugos reguliatorių grupė (ENSREG), siekiama įvertinti atominei elektrinei kylančias rizikas dėl išorinių veiksnių bei atominės elektrinės atsparumą jiems. Taip pat siekiama identifikuoti svarbius Astravo AE projekto trūkumus ir pateikti rekomendacijas dėl seisminės saugos vertinimo, saugos funkcijų užtikrinimo bei sunkių avarijų valdymo.

Tačiau streso testai neapima klausimų, kuriuos Lietuva kelia nuo pat Astravo AE projekto plėtojimo pradžios: AE aikštelės tyrimų ir jos tinkamumo atominės elektrinės statybai, tarpvalstybinio poveikio aplinkai vertinimo, darbo ir saugos kultūros vertinimo ir t. t.

Streso testai buvo sukurti Europos branduolinės saugos reguliatorių 2011 m., siekiant įvertinti ES atominių elektrinių saugos lygį ir identifikuoti AE saugos trūkumus, atsižvelgiant į avarijos Fukušimos AE patirtį.

Nors Baltarusija įsipareigojo atlikti Astravo AE streso testus 2011 m., tačiau streso testų ataskaitą Europos Komisijai pateikė tik 2017 m. spalio 30 d.

Streso testus atliko pagrindinio Astravo AE rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė.

Tarptautinėje arenoje Lietuva nuolat reiškia susirūpinimą dėl 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos Astravo AE.

Lietuva pabrėžia, kad Baltarusija manipuliuoja tarptautiniais branduolinės saugos instrumentais ir selektyviai taiko saugos standartus plėtojant Astravo AE projektą.

Svarbiausi klausimai Lietuvai - Astravo aikštelės parinkimas AE statybai ir galimas neigiamas poveikis Lietuvos aplinkai ir gyventojams. Vilnius teigia, kad jėgainė statoma nesilaikant tarptautinių saugumo standartų, nėra paaiškinta, kodėl pasirinkta būtent ši statybos vieta, esanti netoli tankiai apgyvendintos Lietuvos sostinės.

Seimas įstatymu yra pripažinęs Baltarusijoje, Astravo rajone, statomą AE nesaugia, keliančia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Baltarusija kaltinimus atmeta ir teigia besilaikanti visų reikalingų standartų.

Rūta Grigolytė (ELTA)

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)