Pasak jo, ketvirtadienį Briuselyje pasirašant politinį susitarimą taip pat numatoma, kad sinchronizavimo projektas turės būti įgyvendintas iki 2025 metų.

„Numatomi labai aiškūs laiko rėmai – 2025 metai kaip paskutinė data mūsų sinchronizavimuisi su kontinentine Europa. Taip pat yra sutariama, kad bus sinchronizavimasis per Lenkiją, naudojant „LitPol Link“ pirmąją liniją plius pridedant papildomus dalykus, kaip rezervinė jungtis, kondensatoriai ir kiti techniniai sprendimai“, – trečiadienį žurnalistams sakė N. Aleksiejūnas.

Politinį susitarimą dėl sinchronizavimo prieš prasidedant Europos Vadovų Tarybai pasirašys Lietuvos prezidentė, Latvijos, Estijos, Lenkijos premjerai bei Europos Komisijos vadovas Jean'as Claude'as Junckeris.

Projekto techninėse studijose buvo nagrinėti trys sinchronizavimo variantai: viena jau veikianti arba dvi jungtys su Lenkija, dabartinė jungtis kartu su nuolatinės srovės (DC) jūriniu kabeliu tarp Lenkijos ir Lietuvos.

Lietuva ir Lenkija laikėsi nuomonės, kad pakanka vienos dabartinės 1000 megavatų dvigrandės jungties „LitPol Link“, tačiau Estija ir Latvija siekė, kad būtų nutiesta antroji jungtis.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Šalys siekia sumažinti šią priklausomybę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)