Ekspertai pasirašė viešąjį kreipimąsi, paskelbtą Čekijos nevyriausybinės organizacijos „European Values“ interneto svetainėje, rašo ru.DELFI.lt.

Projektui „Nord Stream 2“ šiuo metu pritaria partijos, įeinančios į Vokietijos krikščionių demokratų ir socialdemokratų koalicijos sudėtį, taip pat trys opozicinės jėgos: dešiniajam politiniam sparnui atstovaujanti „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), liberalų Laisvoji demokratų partija (FDP) ir Kairiųjų partija („Die Linke“). Nors vokiečiai ir tiki sprendimo teisingumu, ekspertai perspėja apie ne mažiau kaip šešias priežastis, kodėl „Nord Stream 2“ tiesimą derėtų laikyti strategine klaida, pakenksiančia tiek Berlynui, tiek jo partneriams Europoje.

Politiniai kyšiai nepadės

Visų pirma, ekspertai daro prielaidą, kad šis papildomas dujotiekis sustiprins politinę Vokietijos priklausomybę nuo rusiškos energijos. Nuostabą esą kelia tai, kad Vokietija, kaip pagrindinė sankcijų prieš Rusiją dėl agresijos Ukrainos atžvilgiu paskelbimo iniciatorė, ketina suteikti Kremliui daugiau galimybių vykdyti strateginį šantažą. Šią prieštaringą taktiką galima paaiškinti nebent tuo, kad Rusijos lobistų pastangos, pademonstruotos priimant sprendimus, veikiausiai pasiteisino su kaupu.

„Matome rezultatą, kai pragmatiniai kai kurių asmenų interesai papildomi neįtikėtinai naiviu bei pavojingu visos politinės klasės įsitikinimu, kad derantis su agresoriumi, šis tampa mažiau agresyvus, – nurodoma kreipimesi. – Kaip rodo istorija, tokia strategija, deja, neefektyvi. Agresorių būtina ryžtingai sustabdyti jėgos ir sulaikymo priemonėmis, o ne politiniais kyšiais.“

„Laikyti „Nord Stream“ – tiek pirmą, tiek antrą – ekonominiu projektu gali tik tas, kuris apskirtai nesupranta, kas yra hibridinis karas, kurį Kremlius kariauja su Vakarais, arba tas, kuris dėl menamos ekonominės naudos sutinka užsimerkti ir nematyti kylančios grėsmės“, – nurodė portalo DELFI kalbintas kreipimąsi pasirašęs Vilniaus politikos analizės instituto vyr. specialistas Marius Laurinavičius. Nors Lietuvai kylanti grėsmė, anot jo, matyt, yra netiesioginė, tačiau, kaip netrukus pridūrė, apsiginti europiečiai gali tik veikdami kartu.

Kariai diversijos atveju

Antra priežastis, apie kurią perspėja ekspertai, – tai Europos viduryje ir rytuose esančių Vokietijos partnerių interesų ignoravimas. Jis pasireiškia ir Baltijos šalių saugumui kylančios grėsmės didinimu. Juk argumentuodama karinių pajėgų dislokavimą konkrečiuose regionuose Maskva gali kalbėti apie būtinybę pasirūpinti vietų, kuriose vykdoma dujotiekio statyba, apsauga nuo neva galimos diversijos. Ekspertai atkreipia dėmesį ir į tai, kad niekas nėra apdraustas nuo galimų Rusijos provokacijų ir inscenizuotų incidentų (tokių precedentų būta ir Ukrainoje, ir Turkmėnijoje), kuriais būtų galima pasinaudoti kaip pretekstu sustiprinti karinių pajėgų pozicijas.

„European Values“ atstovai, remdamiesi karinių pajėgų srities specialistų nuomone, tvirtina, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos tame regione įgis ne tik taktinį pranašumą, bet ir galimybę blokuoti NATO karių veiksmus, kurių būtų imtasi ginkluoto konflikto su Estija, Latvija ir Lietuva atveju. „Nord Stream 2“ eis palei Baltijos šalis, taigi, Rusijos ginkluotosios pajėgos įgis teisinį pagrindą būti tame regione.

Kreipimesi taip pat primenama apie „Gazprom“ neteisėtą įsitraukimą į keletui šalių pakenkusius veiksmus. Ekspertai tai nurodo kaip trečią nerimą keliančią priežastį. Vykdant projektą „Nord Stream 1“ Rusijos energetikos gigantas buvo įveltas į didelio masto korupcijos skandalą, susijusį su Meklenburgo laivų statyklomis „Nordic Yards“ (anksčiau – „Wadan“). Vienas iš kreipimąsi pasirašiusių asmenų, ekspertas Ilja Zaslavskis, nurodo, kad tas skandalas tikrai neapsiėjo be Rusijos vyriausybėje dirbančių asmenų ir Rusijos mafijos. Tai duoda pagrindo tikėtis, kad ateityje, kaip kad įvyko per atvejį su buvusiu Vokietijos kancleriu Gerhardu Schroderiu (nuo 2017 metų jis eina direktorių tarybos pirmininko pareigas įmonėje „Rosneft“), korupcijos problema Europoje tik dar labiau paaštrės, ir tai yra ketvirta priežastis sunerimti.

Lietuvos atstovas Nerijus Maliukevičius, VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto mokslo darbuotojas, sakė manąs, kad pagrindine grėsme derėtų laikyti per abu „Nord Stream“ projektus atsirandančių nešvarių pinigų įtaką politinėms ir ekonominėms partnerių Europoje struktūroms.

Dujotiekis ir žalioji energetika

Nurodydami penktą priežastį ekspertai užsimena apie tai, kad sprendimas tiesti dujotiekį neatitinka Vokietijos politikos, susijusios su siekiu išplėtoti alternatyvių energijos šaltinių eksploatavimą, nors kaip tik šią strategiją pati šalis aktyviai propaguoja.

Pagaliau, šešta priežastis, ekspertų nuomone, – tai dar viena ekologinė dilema. „Nord Stream 2“ laikytinas žalingu aplinkai, nes maždaug 70 proc. į Europą importuojamų rusiškų dujų bus tiekiamos tik dviem dujotiekiais, kurie yra ne tokie saugūs kaip jau egzistuojantys viršžeminiai kanalai. Kreipimesi primenama, kad suomių, estų ir švedų organizacijos jau pateikė atitinkamus pareiškimus, kuriuose perspėjama apie „Nord Stream 2“ keliamą grėsmę regiono augmenijai ir gyvūnijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (392)