Anot bendrovių, tai pirmasis Europoje išmaniųjų skaitiklių duomenų mainų projektas. Pasak pranešimo, jo metu bus siekiama suvienodinti duomenų tvarkymo procesus bei užtikrinti, kad abiejų šalių vartotojai galėtų gauti ir naudotis elektros suvartojimo duomenimis bendroje mažmeninėje elektros energijos rinkoje. Tikimasi, kad regioninė duomenų mainų platforma paskatins energetikos paslaugų plėtrą tarptautinėse rinkose.

„Tai, ko gero, yra pats veiksmingiausias būdas plėtoti duomenų mainus ir užtikrinti, kad bendros skaitiklių duomenų bazės teikiamus privalumus pajustų ir Lietuvos bei Estijos vartotojai, ir kitos suinteresuotos šalys“, - pranešime teigė „Elering“ generalinis direktorius Taavi Veskimagis.

Susitarimas tarp bendrovių yra viena iš „ES-SysFlex“ projekto veiklų. Šiuo projektu siekiama Europos elektros energetikos sistemą paruošti vis didėjančiai iš atsinaujinančių išteklių pagaminamos energijos integracijai į sistemą. Pasak pranešimo, tai itin aktualu Lietuvai, kuri iki 2050 metų siekia visą šalies poreikiams reikalingą elektros energiją pasigaminti tik iš atsinaujinančių energijos išteklių.

Bendradarbiaudamos įmonės sieks pirmą kartą Europoje pademonstruoti bendros tarpvalstybinės mažmeninės elektros energijos rinkos sukūrimo galimybes. Dėl to bus siekiama standartizuoti pagrindinius mažmeninės elektros rinkos duomenų mainų procesus ir naudojamų sistemų galimybes. Bandomojo projekto šalys pasinaudos jau veikiančia „Elering“ atviro kodo duomenų mainų platforma „Estfeed“.

Lietuvoje įrengtų išmaniųjų skaitiklių duomenys bus perduodami į Estijoje esančią centrinę apskaitos duomenų bazę. Dalyvauti projekte sutikę vartotojai prie jos jungsis per „Estfeed“ ir galės peržiūrėti savo energijos vartojimo duomenis, taip pat dalintis šiais duomenimis su kitomis šalimis.

Projekto metu bus įvertintos galimybės vienoje vietoje rinkti skirtingų šalių energijos vartojimo duomenis, juos perduoti, saugoti bei koreguoti, taip pat valdyti tiekimo ir tinklo naudojimo sutartis, gauti informaciją apie energijos tiekėjus ir energetines paslaugas teikiančias įmones (ESCO), valdyti turimą portfelį, leidimus, nustatyti duomenų naudotojų tapatybę.

Pasak pranešimo, tokie tarpvalstybiniai duomenų mainai atvers galimybes paslaugas teikti nepriklausomai nuo to, kurioje šalyje paslaugų teikėjas yra įsikūręs. Tai suteiktų naujų galimybių energijos tiekimo įmonėms. Planuojant tarptautinę plėtrą, joms nebereikėtų steigti atstovybių kitose šalyse ir taikytis prie vietinių duomenų valdymo procesų bei techninių reikalavimų, kas reikalauja papildomų kaštų.

„ESO išmaniųjų skaitiklių diegimą planuoja pradėti kitų metų pabaigoje, tad dabar siekiame sukurti pačią pažangiausią apskaitos infrastruktūrą ne tik regioniniu, bet ir Europos mastu. Tai, kokiais būdais rinksime, siųsime ir saugosime išmaniųjų skaitiklių duomenis, yra labai svarbu, tad norime išsiaiškinti visas galimybes ir perspektyvas, kurias teikia tarpvalstybiniai duomenų mainai“, - pranešime sakė ESO valdybos narys ir Paslaugų tarnybos direktorius Ignas Pranskevičius.

Suvienodinti duomenų valdymo procesai tarp skirtingų valstybių paskatintų konkurenciją, siekiant pasiūlyti geriausią elektros energijos kainą vartotojams. Be to, tai leistų skirtingose šalyse nekilnojamojo turto turintiems vartotojams pasiekti visus savo elektros energijos suvartojimo duomenis naudojantis viena sistema.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)