„Energetikos ministerija praėjusiame susitikime su „Achemos“ atstovais pateikė tam tikrus siūlymus dėl SGD saugumo dedamosios apmokestinimo. Ketvirtadienį tikimės išgirsti įmonės vertinimą ir nuomonę. Esame pasirengę ieškoti abi puses tenkinančių sprendimų“, – BNS atsiųstame komentare teigė energetikos ministro atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė.

Pokalbiai tarp ministerijos ir koncerno dėl galimybių mažinti SGD terminalo išlaikymo naštą pradėti jau anksčiau, o praėjusią savaitę jis susitiko ir su pagrindine „Achemos grupės“ akcininke Lyda Lubiene. Tuomet Ž. Vaičiūnas teigė, kad terminalo išlaikymas „Achemai“ bei kitiems dujų vartotojams nuo kitų metų vidurio gali mažėti apie 40 proc. – tai būtų pasiekta, Vyriausybei priėmus sprendimą dėl SGD laivo išpirkimo ar ilgalaikės nuomos po 2024 metų, kai baigsis sutartis su Norvegijos „Heogh LNG“.

Neoficialiomis BNS žiniomis, Energetikos ministerija, be to, pasiūlė „Achemai“ jau nuo kitų metų pradžios sumažinti SGD išlaikymo naštą „dviženkliais“ procentais, jei ji įsipareigotų ilgesnį laiką – 5–10 metų – naudoti dujas.

Be to, Seime svarstomos įstatymo pataisos, pagal kurias bendrovės galės susigrąžinti 85 proc. viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) mokesčio nuo praėjusiais metais suvartoto elektros kiekio, viršijančio 1 gigavatvalandę (GWh). Įsigaliojus naujai tvarkai, realią kompensaciją įmonės pajustų tik kitų metų antroje pusėje, be to, mokestį bus galima susigrąžinti, jei įmonės neturės skolų už VIAP – „Achemos“ skola gegužės pabaigoje siekė 11,6 mln. eurų.

Energetikos ministerijos skaičiavimais, Vyriausybės sprendimas dėl SGD terminalo išpirkimo ar nuomos po 2024 metų leistų „Achemai“ išlaidas už terminalą jau 2019 metais sumažinti nuo 20 mln. iki 14 mln. eurų. Be to, dėl VIAP mokesčio diferencijavimo bendrovės išlaidos galėtų mažėti nuo 6 mln. iki mažiau nei 2 mln. eurų.

Bendri SGD terminalo išlaikymo kaštai 2018 metais sieks apie 86 mln. eurų. „Achema“ sumoka didžiausią jų dalį – apie 20 mln. eurų per metus.

Vyriausybė šiemet žada apsispręsti, ką daryti su SGD laivu-saugykla po 2024 metų, kai baigiasi jo nuomos sutartis. Tikėtina, kad Vyriausybė laivą išpirks, o šis sprendimas atvers kelią „Klaipėdos naftai“ jau kitais metais pasiskolinti rinkoje, taip ilgesniam laikui išdėstant laivo nuomos iki 2024 metų ir jo išpirkimo kaštus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)