„Galutiniai skaičiai bus tada, kada bus patvirtintas (ES – BNS) biudžetas, čia yra Komisijos išeitiniai skaičiai, dabar prasideda derybos ir trečiadienį (praėjusią savaitę – BNS) būnant Europos Komisijoje (...) buvo labai aiškiai pabrėžta, kad tai mūsų netenkina, kad šitas projektas uždarymo yra beprecedentis Europos Sąjungoje (...) Turi būti užtikrintas tvarus finansavimas iki pat uždarymo projekto, jis šiandien nepakankamas ir nepriimtinas“, – žurnalistams trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Komisija IAE uždarymui naujoje finansinėje perspektyvoje siūlo 230 mln. eurų mažiau nei norėtų Lietuva.

Energetikos ministerija anksčiau skelbė, kad naujajame ES biudžete IAE uždarymui reikėtų apie 780 mln. eurų. Šiam projektui nuo 2007-ųjų metų ES jau skyrė apie 1,3 mlrd. eurų.

Be ES pinigų, branduolinės jėgainės uždarymas finansuojamas ir iš nacionalinio fondo – jo įnašas sudaro 14 proc. projektų vertės. Vyriausybė pernai priėmė sprendimą, kad Lietuva išlaikys tokį jo lygį iki 2038 metų, kai numatoma galutinai uždaryti jėgainę.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, skaičiuojama, truks iki 2038 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)