Seimo Energetikos komisijos posėdyje trečiadienį dalyvavęs koncerno vadovas Linas Sabaliauskas sakė, kad diskutuojant buvo susikoncentruota į tai, kad SGD terminalo naudą jaučia tik dujų vartotojai, kuriems mažėja kaina, nors visur kitur SGD terminalas pristatomas kaip saugumo užtikrinimo šalyje garantas.

„Mums nesuprantama, kad turime sumokėti už saugumą Lietuvai, taip pat buvo paminėta ir Latvija bei Estija, kurios tai gauna nemokamai. Tai būtų pagrindinis akcentas, kad gal identifikuokime visus naudos gavėjus ir atitinkamai ta kainodara susidėlios tokia, kokia ji turi susidėlioti. Šiuo metu uždėjus (terminalo išlaikymo mokestį, - ELTA) vienai vartotojų grupei, nemanau, kad yra socialiai teisinga“, - sakė L. Sabaliauskas.

Tuo metu „Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas sakė, kad kol kas įmonė nemato atsigavimo tendencijų ir kad bandoma daryti viską, kad gamyba nebūtų pilnai sustabdyta.

„Pirmadienį buvo priimtas sprendimas pusę gamybos stabdyti, dujų suvartojimą mažinti, toliau kol kas gerų tendencijų atsigavimo nematome, bandome gamybos pilnai nestabdyti“, - sakė R. Miliauskas ir pridūrė, kad SGD terminalo išlaikymo dedamoji yra ženkli ir kad šių kaštų kontroliuoti neįmanoma, kai tuo tarpu kitus - galima.

ELTA primena, kad praeitą savaitę „Achemos grupė” tikino, kad darbuotojų atstovams yra pasakiusi, jog įmonė yra situacijoje, kai ją pigiau sustabdyti, nei išlaikyti.

„(...) mums sustabdyti pigiau, negu ją išlaikyti ir visus darbuotojus. Jeigu 2017 metais SGD terminalas ir VIAP sudarė 24 mln. eurų, tai mūsų darbo užmokesčio fondas sudarė 39 mln. eurų. Tai yra normalu?“, - teigė ji.

Tuo metu energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas po susitikimo su Lyda Lubiene ir „Achemos grupės” generaliniu direktoriumi L. Sabaliausku penktadienį sakė, kad „Achemos” mokama dalis už SGD terminalo išlaikymą nuolat mažėja.

„Anksčiau, 2015 metais, buvo apie 30 mln. eurų, šįmet prognozuojame apie 20 mln. eurų. Ši suma, vertinant su perdavimo sistemos išlaikymu, yra mažesnė nei pernai, o antras dalykas - matant terminalo išpirkimo galimybes šią sumą (būtų galima, - ELTA) sumažinti maždaug per pusę“, - tada kalbėjo energetikos ministras.

Jis taip pat sakė, kad šiuo metu Seimui yra pateikti įstatymo projektai, kuriuose kalbama apie vadinamojo VIAP (viešuosius interesus atitinkančios paslaugos elektros energijos sektoriuje) diferencijavimą maždaug 800 įmonių, kurios galėtų VIAP lengvatą panaudoti tiek efektyvumo, tiek kitoms priemonėms.

Pirmadienį „Achemos” profesinė sąjunga pareiškė, kad įmonė, nuo birželio 1 dienos nusprendusi nebemokėti kolektyvinėse sutartyse numatytų išmokų, pažeidė sutartį ir išdėstė reikalavimus, kurių neįvykdymas, anot darbuotojų, lems piketus prie bendrovės, mitingą prie „Achemos grupės” būstinės ir Seimo.