Praėjusią savaitę patvirtintame dokumente teigiama, kad „Nukem“ aktyviai ruošiasi dalyvauti numatomuose Ignalinos AE konkursuose.

„Šiems sumanymams realizuoti „Nukem“ siekia užsitikrinti stambios Lietuvos statybų bendrovės paramą, su kuria kartu galėtų dalyvauti konkursuose. „Nukem“ ypač svarbu, kad jos projektų partneris turėtų reikiamą įtaką Lietuvos valdžios ir politiniuose sluoksniuose, kas padėtų užtikrinti sėkmę dalyvaujant konkursuose“, – nurodoma išvadose.

NSGK dar teigia, kad „Nukem“ interesams atstovaujantis buvęs SSRS KGB karininkas Kęstutis Puidokas palaiko aktyvius ryšius su koncerno „MG Baltic“ atstovais, kurie yra suinteresuoti koncerno valdomos bendrovės „Mitnija“ dalyvavimu Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo projektuose.

„Koncerno „MG Baltic“ susidomėjimą minėtais projektais rodo dar 2009 metų rudenį įvykęs K. Puidoko ir „MG Baltic“ vadovo Dariaus Mockaus susitikimas. Kontaktai tarp „MG Baltic“ ir „Nukem“/„Rosatom“ atstovų iki šiol palaikomi per K. Puidoką, kuris taip pat palaiko ryšius su buvusiu „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu. Nuo 2016 metų svarbų vaidmenį šiuose planuose atlieka „MG Baltic“ interesams atstovaujantis Tomas Dapkus, palaikantis intensyvius ryšius su „Nukem“ interesams atstovaujančiu K. Puidoku“, – rašoma išvadose.

Dar teigiama, kad NSGK gavo duomenų, jog kitas „Nukem“ interesų atstovas Lietuvoje yra konsultantas Jonas Tamulis.

Numatyta 180 mln. eurų

Kaip DELFI informavo Ignalinos AE komunikacijos vadovė Ina Daukšienė, projekto B25 viešasis pirkimas turėtų būti paskelbtas 2018 metų ketvirtąjį ketvirtį.

„Šiuo metu vyksta pirkimo sąlygų bei sutarčių sąlygų rengimas ir konkreti paskelbimo data bus nustatyta po šio etapo pasibaigimo“, – sakė ji.

Remiantis Vyriausybės nutarimu dėl radioaktyviųjų atliekų tvarkymo plėtros programos patvirtinimo, B25 lėšų poreikis iki 2022 metų sudarys daugiau kaip 180 mln. eurų

Kaip rašoma Ignalinos AE internetinėje svetainėje, projekte B25 yra numatytos 36 gelžbetonio sekcijos, skiriamos galutinai palaidoti 100 tūkst. kvadratinių metrų apdorotų, supakuotų į betoninius konteinerius ir sucementuotų radioaktyviųjų atliekų.

B25

„Atliekynas, jo apsaugos zonos ir pagalbiniai statiniai, būtini vykdyti eksploatavimą, užims apie 45 hektarų plotą. Atsižvelgiant į tai, kad radioaktyviosios atliekos bus laidojamos ilgą laiką (apie 20 metų), atliekynas bus suskirstytas į tris sekcijų grupes (po 12 sekcijų grupėje), siekiant vykdyti visų sekcijų statybas ne vienu metu“, – pasakojama joje.

Numatoma, kad radioaktyviosios atliekos atliekyne apytikriai bus laidojamos iki 2038 metų, kol bus atlikti visi Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo darbai ir pabaigtas visų radioaktyviųjų atliekų apdorojimas.

„Po uždarymo atliekyno priežiūra bus vykdoma ne mažiau kaip 300 metų. Organizacija, vykdanti atliekyno eksploatavimą – RATA, kuri vykdys aktyviąją palaidotų atliekų priežiūrą pirmųjų 100 metų laikotarpiu, užtikrins jo fizinę saugą, tai pat vykdys būtinus techninės priežiūros darbus, atliekyno ir aplinkos stebėjimo (monitoringo) pravedimo darbus.

Pasyviosios priežiūros (ne trumpesniu kaip 200 metų laikotarpiu) metu atliekyno teritorijoje bus ribojamas žemės naudojimas. Esant būtinybei, apsauginiai barjerai gali būti atstatomi, o priežiūros laikas gali būti pratęstas“, – rašoma svetainėje.

Rinkos konsultacijų nevykdė

I. Daukšienė DELFI sakė, kad dėl B25 buvo atliktas žvalgomasis rinkos vertinimas, siekiant įvertinti, ar būtų konkurencija tokios saugyklos statybos konkurse.

„Atlikus vertinimą apie Europoje statytas panašaus pobūdžio atliekų saugyklas, galima teigti, kad Europoje yra pakankamai subjektų, kurie galėtų įgyvendinti tokio pobūdžio projektus.

Konkursas yra tarptautinis ir jį paskelbus, matysime, kiek bus norinčių jame dalyvauti. Mūsų pagrindinis tikslas užtikrinti, kad konkursas vyktų skaidriai, jame būtų konkurencija ir projektas būtų pradėtas įgyvendinti laiku“, – teigė ji.

Kaip aiškina Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), rinkos tyrimas paprastai yra efektyviausia priemonė planuojant pirkimui reikalingas lėšas ir nustatant pagrindinius pirkimo objektui keliamus reikalavimus.

Ignalinos AE atstovė dar nurodė, kad rinkos konsultacijos B25 statyboms vykdomos nebuvo.

„Kadangi pirkimas bus vykdomas pagal parengtą techninį projektą, darbo apimtys ir reikalavimai darbų atlikimui yra žinomi, sąmatinė statybos vertė taip pat yra aiški, todėl vykdyti rinkos konsultacijas, mūsų vertinimu, nėra tikslinga“, – sakė ji.

VPT nurodo, kad rinkos konsultacijos gali būti naudingos siekiant sumažinti informacijos asimetriją su privačiuoju sektoriumi, nustatant ką pirkti, įvertinant sąnaudas, prieš kuriant atrankos kriterijus bei sutarties sudarymą.

Domisi ir domėsis

„Mitnijos“ atstovas Audrius Valatkevičius DELFI sakė, kad jie domėjosi, domisi ir domėsis visomis galimybėmis tiek privačiame, tiek viešajame sektoriuje.

„Sprendimas dėl šio konkretaus nepriimtas, – apie B25 sakė jis. – Mes žiūrime, domimės, kiek yra mūsų galimybių ten dalyvauti. Tai yra absoliučiai niekaip nesusiję su tuo, kas dabar vyksta.“

A. Valatkevičius teigė, kad Ignalinos AE prieš kurį laiką yra organizavusi seminarus, kuriuose kvietė dalyvauti įmones.

„Pristatė visą procesą darbų ir t.t. Mes, kaip ir kiti, dalyvavome“, – sakė „Mitnijos“ atstovas.

DELFI susisiekė ir su NSGK įvardijamu „Nukem“ atstovu K. Puidoku, tačiau jis atsisakė būti cituojamas.

Naujas įstatymas

Šių metų pradžioje Seimas priėmė naujos redakcijos Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymą.

Pagal jį, į strategiškai svarbius ūkio sektorius investuojantys arba su strateginę reikšmę turinčiomis įmonėmis dirbti norintys subjektai būtų tikrinami operatyvinę, žvalgybinę ar kontržvalgybinę veiklą vykdančių institucijų. Taip pat – sugriežtėtų strateginėse įmonėse vadovaujančių asmenų atranka.

NSGK pirmininkas Vytautas Bakas anksčiau DELFI sakė, kad tokias pataisas rengti paskatino Ignalinos AE atvejis, kai jos uždaryme dalyvauja „Rosatom“.

„Nukem“ šiuo metu dalyvauja dviejuose eksploatavimo nutraukimo projektuose: laikinoje panaudoto branduolinio kuro saugykloje ir kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)