Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad bendras Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos susitarimas bus svarbus ir strateginiu, ir finansiniu požiūriu.

„Vienas strategiškai svarbus projektas, kuriam įgyvendinti reikalingas visiems svarbus ir kuo skubesnis susitarimas – tai elektros jungčių tarp Baltijos šalių sinchronizacija su Lenkija. Labai norėtume, kad šio mėnesio pabaigoje Briuselyje įvyksiančioje Europos Vadovų Taryboje susitarimą dėl sinchronizacijos pasirašytų visos keturios šalys. Tai svarbu simboliškai, svarbu strategiškai, ne ką mažiau svarbu finansiškai, nes padidėtų mūsų svoris derybose su Europos Komisija“, – po keturių šalių vyriausybių atstovų susitikimo Taline pirmadienį sakė S. Skvernelis.

Tačiau nesutarimai toliau išlieka, BNS patvirtino premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas. Anot jo, Estija toliau siūlo projektą įgyvendinti per dvi linijas su Lenkija, pastaroji abejoja dėl aplinkosaugos, be to, latviai ir estai jaudinasi dėl projekto kaštų, todėl visi partneriai lauks birželio 16-ąją pristatomos dinaminės analizės studijos – ji parodys, kuris kelias efektyviausias.

S. Malinauskas pabrėžė, kad iki birželio 28-osios, kai numatoma pasirašyti 4 šalių vadovų ir Europos Komisijos politinį susitarimą, tikimasi susitarti ir dėl techninio sprendimo.

Estijos premjeras Juris Ratas tikisi, kad susitarimas bus pasiektas laiku iki šio mėnesio pabaigos.

„Turime susitarti, padedami ekspertų, dėl sprendimo, kuris geriausias techniniu požiūriu ir kuris nepareikalaus papildomų nuolatinių išlaidų bei sumažins rizikas ir užtikrins didelį tiekimo saugumo lygį mūsų vartotojams“, – po susitikimo sakė J. Ratas.

Latvijos premjeras Maris Kučinskis teigė, kad sinchronizavimo projektui tinkamiausias būtų dviejų kintamosios srovės jungčių tarp Lietuvos ir Lenkijos variantas.

Premjeras S. Skvernelis anksčiau tikėjosi, jog Taline birželio 4-ąją „bus labai gera galimybė praktiškai finišo tiesiojoje sudėti taškus“.

Lietuva siūlo sinchronizavimui naudoti dabartinę 1000 megavatų dvigrandę jungtį su Lenkija. Tuo metu Estijos perdavimo tinklų operatorė „Elering“ įsitikinusi, kad sistemos patikimumui geriausia sinchronizuotis per dvi jungtis.

S. Skvernelis neseniai BNS sakė, jog tikisi rasti kompromisą su Estija, kitu atveju jis neatmetė galimybės Lietuvai projektą įgyvendinti tik su Lenkija. Anot jo, kompromisų ieškoma per ilgai.

S. Skvernelio teigimu, sinchronizavimo projektas yra svarbus viso regiono energetiniam saugumui.

„Energetinis saugumas tebėra svarbi visu mūsų susitikimų tema, todėl dedame visas pastangas įgyvendindami jau pradėtus ir siekdami kuo greičiau įgyvendinti kitus, gyvybiškai svarbius projektus. (...) Jau 14 metų esame ES ir NATO nariai, tačiau elektros srityje vis dar priklausome senajam BRELL ringui (žiedui – BNS). Projektas svarbus ne tik Lietuvai ir Lenkijai, bet svarbus visam mūsų regionui“, – pirmadienį Taline sakė S. Skvernelis.

Sinchronizavimo projektas turėtų būti baigtas 2025 metais. Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Šalys siekia sumažinti šią priklausomybę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)