Arbitražo teismo bylą Stokholme prieš „Gazprom“ laimėjusi Ukrainos nacionalinė dujų kompanija „Naftogaz“ trečiadienį ėmėsi vykdyti teismo sprendimą konfiskuojant Rusijai priklausančias akcijas minėtuose dujotiekiuose.

„Mes ėmėmės konfiskuoti „Gazprom“ turtą - akcijas „Nord Stream 1“, „Nord Stream 2“ projektuose Šveicarijoje“, - feisbuke paskelbė „Naftogaz“ komercijos direktorius Jurijus Vitrenka.

Arbitražas priėmė nutartį, pagal kurią „Gazprom“ privalo ukrainiečiams sumokėti 2,56 mlrd. dolerių dėl sutarties sąlygų nesilaikymo.

Per Baltijos jūrą einantis „Nord Stream“ dujotiekis smarkiai padidino „Gazprom“ galimybes transportuoti dujas į Europą, išvengiant tranzito per Ukrainą. Be to, Rusija pradėjo ir antro dujotiekio „Nord Stream 2“ statybą.

Abu dujotiekiai registruoti Šveicarijoje, kur „Naftogaz“ ir siekia, kad būtų įvykdytas Stokholmo arbitražo teismo spendimas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka feisbuke teigė, kad „Naftogaz“ taip pat siekia konfiskuoti ir kai kurį „Gazprom“ turtą Jungtinėje Karalystėje ir Nyderlanduose.

Rusijos naujienų agentūroms išsiųstame pranešime „Gazprom“ pripažino faktą, kad „Naftogaz“ ėmėsi veiksmų prieš kompaniją Šveicarijoje, bet pažymėjo nesulaukusi jokio oficialaus perspėjimo dėl planuojamų turto konfiskavimų. „Gazprom“ pridūrė „ginsianti savo teises pagal įstatymus“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)