Praėjusios savaitės pabaigoje Sankt Peterburge vykusio ekonomikos forumo metu įvyko „Total“ vadovas Patricko Pouyanne (Patriko Pujanė) ir „Gazprom“ vadovo Aleksejaus Milerio trumpos derybos.

Anot „Interfax“ šaltinių, jose aptartas galimas „Total“ dalyvavimas „Nord Stream 2“ projekte. P. Pouyanne pareiškė, jog „Total“ nenori prie jos prisidėti.

Šio renginio metu P. Pouyanne buvo trumpai susitikęs ir su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kurio paprašė apsvarstyti rusiškų dujų eksporto į Europą liberalizavimo galimybes - „Gazprom“ eksporto monopolio atsisakymo galimybes.

V. Putinas, pareiškęs, jog „apie tai gali būti kalbama“, pridūrė: „Beje, dabar „Nord Stream 2“ projektas turi penkis Europos partnerius. „Total“ gali tapti šeštuoju. Štai, prašau, ir tiesioginis dalyvavimas tiekiant dujas“.

Vienintelis šio projekto vystymo bendrovės „Nord Stream 2“ akcininkas yra Rusijos dujų gigantas „Gazprom“, o jo dabartiniai partneriai - Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“ - yra projekto finansavimo dalininkai ir būsimos naudos gavėjai.

Pagal „Gazprom“, kontroliuojančio trečdalį Europos dujų rinkos, projektą „Nord Stream 2“, daugiau kaip 1,2 tūkst. kilometrų ilgio vamzdyno realus metinis pralaidumas išaugtų dukart iki 120 mlrd. kubinių metrų. Papildomas dvi dujotiekio gijas tikimasi pradėti artimiausiais mėnesiais, o 9 mlrd. eurų vertinamą projektą užbaigti iki ateinančių metų pabaigos.

„Total“ dujų turtingame Jamalo pusiasalyje kartu su Rusijos bendrove „Novatek“ eksploatuoja milžiniškus dujų telkinius, iš kurių jas kol kas gali tiekti tik Rusijos vartotojams, taip pat su „Novatek“ ir Kinijos investuotojais turi didelio pajėgumo į eksportą orientuotą dujų skystinimo gamyklą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)