Kaina buvo sumažinta 46 centais už litrą ir bus 60 dienų įšaldyta šiame lygyje, pareiškė prezidentas per televiziją. Atsižvelgęs į tai, kad streikas paralyžiavo didžiąją dalį šalies ekonominės infrastruktūros, M. Temeras taip pat sutiko įvykdyti keturis kitus vežėjų reikalavimus.

Valdžia karinėms pajėgoms liepė atlaisvinti streikuotojų blokuotus kelius. Be to, nuo penktadienio kariškiai lydi degalus iš naftos perdirbimo gamyklų gabenančius sunkvežimius.

Tačiau federalinė transporto policija pranešė, jog šeštadienio naktį visoje šalyje buvo bent iš dalies blokuoti beveik 600 kelių.

Degalinėse praktiškai neliko degalų, o parduotuvių lentynose – greitai gendančių maisto produktų.

„Padarėme tai, ko iš mūsų reikalauta, nes siekiame spręsti problemas ir užkirsti kelią kančioms“, – pareiškė M. Temeras ir paminėjo girdėjęs pranešimų, jog tuo atveju, jeigu krizė tęsis, nuo alkio gali nugaišti milijonai gyvulių.

Naujienų portalo G1 duomenimis, vidutinė dyzelino kaina sausį sudarė 3,36 realo (92 JAV centus), o prieš streiką pakilo iki 3,6 realo. Gegužės 26-ąją dyzelino kainos vidurkis šoktelėjo iki 3,8 realo.

Dienraščio „Folha de Sao Paulo“ vertinimais, pirmosios penkios streiko dienos šalies ekonomikai atsiėjo 2,8 mlrd. JAV dolerių.

Prieš degalų kainų kilimą protestuojantys vežėjai visiškai sutrikdė prekių pristatymą visoje Brazilijoje.

Degalai ėmė brangti dėl 2016 metų pabaigoje priimto politiškai svarbaus sprendimo valstybės valdomai naftos milžinei „Petrobras“ leisti autonomiškai nustatyti kainas.

Prie kuro brangimo prisidėjo ir pastarosiomis savaitėmis tarptautinėse rinkose stebimas naftos kainų kilimas.

Vežėjų surengtas streikas sudavė skaudų smūgį M. Temero centro dešiniųjų vyriausybei, juolab kad iki prezidento rinkimų liko tik penki mėnesiai.

Brazilija tik atsitiesia po recesijos, kuri šalį alino 2015–2016 metais, tad užsitęsęs streikas – o 60 proc. prekių Brazilijoje gabenama kelių transportu – gali sukelti chaosą.

Pirmenybė teikiama oro uostams, elektrinėms ir medicinos įstaigų aprūpinimui, nes dėl streiko buvo paralyžiuotas persodinimui skirtų organų gabenimo sistemos veikimas.

Rio de Žaneire dėl degalų stokos iš dalies sutriko autobusų eismas.

Kitose valstijose autobusų linijų bendrovės šeštadienį buvo priverstos nutraukti darbą. Atvykus degalus gabenantiems sunkvežimiams, paslaugų teikimas buvo atnaujintas, tačiau sekmadienį autobusų darbas buvo atkurtas tik 20 procentų.

Daugumoje didmiesčių autobusų darbas sekmadienį buvo apribotas iki būtiniausio minimumo, siekiant sutaupyti degalų darbo savaitės pradžiai. Universitetai jau paskelbė, kad pirmadienį bus uždaryti.

Vežėjai nenutraukė savo protesto akcijos, nors vyriausybė ketvirtadienio vakare paskelbė su profsąjungų atstovais pasiekusi susitarimą dėl streiko sustabdymo 15 dienų laikotarpiui.

Vyriausybė tuomet pažadėjo panaikinti bent vieną dyzelinui taikomą mokestį ir nustatyti subsidijas, kad degalų kaina, kurią trečiadienį paskelbė valstybinė naftos bendrovė „Petrobras“, būtų laikinai sumažinta 10 procentų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją