„Galvojau, – kaip ir minėjau susitikime su komisare (už konkurenciją atsakinga EK nare Margrethe Vestager (Margrete Vestager) – BNS), kad tie sprendimai turi būti taikomi analogiškai ir vienodai. Gaila, kad yra toks sprendimas priimtas, bet vis tiek tai yra, sakykime, žingsnis į priekį, kadangi ši bendrovė („Gazprom“ – BNS) privalės skaidriai, pagal visuotinai priimtas taisykles dalyvauti rinkoje – bent tai yra pliusas (...) Mes svarstysime variantą (skųsti sprendimą – BNS) ir apsispręsime, ką daryti“, – žurnalistams sakė S. Skvernelis.

EK pernai „Lietuvos geležinkeliams“ už išardytą geležinkelio ruožą į Rengę Latvijoje skyrė beveik 28 mln. eurų baudą. Bendrovė šį sprendimą apskundė Europos teismui, tačiau baudą sumokėjo.

„Turi būti analogiškai taikomos tos pačios priemonės, nepriklausomai nuo valstybės dydžio ir bendrovės dydžio (...) Mums neaktualu, gal kažkam kitam bus aktualu, bet tai vis tiek žingsnis į priekį, ypač kalbant apie ilgalaikius kontraktus, su kuo teko anksčiau susidurti (Lietuvai – BNS)“, – sakė premjeras.

Europos Komisija ketvirtadienį paskelbė, kad „Gazprom“, naudodamasis dominuojančia padėtimi, Lietuvoje ir dar 4-iose Vidurio ir Rytų Europos valstybėse, galbūt nustatė aukštesnes dujų kainas.

EK nustatė „Gazprom“ privalomus įsipareigojimus, kuriuos pažeidus koncernui grėstų bauda iki 10 proc. jos metinių pasaulinių pajamų. 2017 metais koncerno konsoliduota apyvarta buvo apie 91 mlrd. eurų.

Komisija tyrimą dėl galimų „Gazprom“ pažeidimų aštuoniose Vidurio ir Rytų Europos šalyse Lietuvos iniciatyva pradėjo 2011 metais. 2015-ųjų balandį EK buvo pareiškusi, kad Rusijos dujų koncernas galėjo nustatyti nesąžiningas dujų kainas bei piktnaudžiauti savo padėtimi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)