Ministerija parengė tai numatantį Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimą.

Kaip nurodo ministerija, aukcionų laimėtojai gautų papildomą sumą prie rinkoje esančios elektros kainos ir ją valstybė mokėtų iki 12 metų. Energetikos ministro patarėja Aurelija Vernickaitė Eltai teigė, kad aukcionai galėtų prasidėti 2019 metų pirmoje pusėje.

Pasak ministerijos, aukcionuose gaminti remiamą atsinaujinančią energiją galėtų dalyvauti elektrinės, esančios tose ES valstybėse, kurios turi elektros jungtis su Lietuva bei dvišalius susitarimus. Be to, valstybės turėtų įsipareigoti, kad Lietuvos gamintojai galėtų dalyvauti jų organizuojamuose aukcionuose.

Ministerija taip pat žada organizuoti technologiškai neutralius aukcionus. Iki šiol aukcionai buvo organizuojami atskiroms technologijoms - vėjo, saulės, biodujų, biokuro ir panašioms elektrinėms.

Tačiau dalyviai privalėtų įsipareigoti prisiimti elektros balansavimo atsakomybę, užtikrinant, kad, atsinaujinantiems ištekliams negaminant pakankamai elektros, tai kompensuotų kiti įrenginiai. Be to, gamintojai privalėtų įsipareigoti demontuoti elektrinę.

Ministerija siekia iki 2020 metų iš atsinaujinančios energijos pagaminti iki 3 TWh elektros energijos.

Anksčiau energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ne kartą teigė, kad paramos modelis, kaip skatinti atsinaujinančią energetiką, turi būti peržiūrėtas, nes šiuo metu galiojanti tvarka, numatanti fiksuotą tarifą 12 metų, nėra optimaliausia.

Energetikos ministerijos parengtoje energetikos strategijoje numatoma, kad iki 2030 metų 45 proc. suvartojamos energijos bus pagaminta iš atsinaujinančių energijos išteklių, o 2050 metais energija iš atsinaujinančių ir kitų netaršių šaltinių sudarys 80 proc. Iš vėjo pagaminta energija taps pagrindine - 2030 metais bent 55 proc. visos elektros iš atsinaujinančių išteklių pagamins vėjo jėgainės, o 2050 metais ši dalis turėtų pasiekti 65 proc.

Tikimasi, kad 2020 metais Lietuvoje bus pagaminama 35 proc. reikalingos elektros energijos. 2030 metais importas sumažės dvigubai, ir šalies viduje bus pagaminami jau du trečdaliai reikalingos elektros, o 2050 metais visa suvartojama elektra turėtų būti pagaminta Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją