„Elektrum Lietuvos“ vadovas Martynas Giga teigia, kad naujas produktas, kai bendrovė įrengia saulės jėgainę, iš pradžių nebus didelis pajamų šaltinis.

„Neįvardinčiau tai kaip mūsų kertinio pajamų šaltinio. Šie metai tai yra daugiau supažindinimas. Tas produktas nėra toks mažas, kad galėtum impulsyviai pirkti. Pirmiausiai žmogus turi apie mus išgirsti, pasvarstyti, tikimės geriausio, bet labai nenoriu prognozuoti skaičių“, - Eltai teigė M. Giga.

Anot jo, šiuo metu sunku numatyti, kiek konkrečių vartotojų norėtų įsirengti tokias jėgaines. Tačiau, pasak M. Gigos, smulkieji rangovai turi nusimatę 5-6 tūkst. potencialių vartotojų, o jų gali būti ir daugiau.

„Kiek tenka pasiklausinėti rinkoje mažųjų rangovų, jie sako, kad potencialių klientų sąrašuose turi 5-6 tūkst. klientų, bet mes neturėjome dar tokio būdo, kad ateitų pats tiekėjas, kuris praneštų, kad tai darys. Mes ir elektros rinkoje sėdėdavome ir laukdavome, kol ateis pas mus. Šis požiūris turi keistis“, - tikino „Elektrum Lietuvos“ vadovas.

Anot jo, vienos saulės jėgainės atsiperkamumas priklauso nuo kelių faktorių. Pavyzdžiui, jeigu įrengiama galingesnė jėgainė, ji atsipirks greičiau. Tačiau taip pat tai lemia ir elektros kainos rinkoje. Ilguoju laikotarpiu, anot M. Gigos, elektros kaina rinkoje turbūt kils, todėl atsipirkimas galėtų sutrumpėti.

„Jeigu atsipirkimas - 10-11 metų, atsiradus rizikai, kad kainos kyla, tai labai greitai keičiasi“, - sakė jis.

Jo vertinimu, klientai, pradėję gaminti elektros energiją, iš dalies apsisaugotų nuo rinkos pokyčių.

M. Giga teigė manantis, kad artimiausiu metu į rinką žengs ir kiti elektros tiekėjai.

Energetikos ministerija viena strateginių krypčių yra pasirinkusi gaminančių vartotojų, kurie elektrines įsirengia savo namuose, plėtrą. M. Giga sakė, kad tai padeda, tačiau nebuvo vienintelis lemiantis veiksnys.

„Mes šią paslaugą teikiame ir kitose šalyse. Tai nėra tik politinis veiksnys, lemia tai, kokia yra sukurta aplinka toje pačioje šalyje, bet galbūt nebuvo lemiamas veiksnys“, - sakė „Elektrum Lietuvos“ vadovas.

Verslui ketinama pasiūlyti 10-100 kW galios saulės jėgaines, kurios gali pagaminti 10-100 tūkst. kWh elektros energijos, gyventojams - 3-10 kW galios jėgaines.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją