D. Trumpas antradienį nusprendė, kad Jungtinės Valstijos pasitraukia iš 2015-aisiais pasirašyto Irano branduolinio susitarimo, kuriuo Teheranas apribojo savo branduolinę programą, mainais už ekonominių sankcijų suspendavimą.

Pagrindinių naftos rūšių kainos pastarosiomis dienomis jau augo, pakildamos iki trijų penkių savaičių maksimumo, nes rinkos tikėjosi, kad D. Trumpas pasitrauks iš 2015 m. pakto. Trečiadienį naftos ateities sandorių kaina pakilo beveik trimis procentais.

„Geopolitinis šio sprendimo poveikis neabejotinai bus dar ilgą laiką jaučiamas“, - sakė vyriausiasis rinkų analitikas iš XTB Davidas Cheetnamas.

„Vien D. Trumpo sprendimas vargu ar turėtų rimtą poveikį pasaulinei naftos pasiūlai, - sakė ekonomistas iš „Capital Economics“ T. Pughas. - Tačiau geopolitinė įtampa sustiprėjo, ir jeigu Iranas nuspręs trauktis iš branduolinio susitarimo, poveikis naftos pasiūlai gali būti dar rimtesnis.“ Analitiko prognozėmis, naftos kainos greičiausiai „išliks pakilusios bent jau artimiausius kelis mėnesius“.

Naftos ateities sandorių kainas palaiko ir netikėtai sumažėjusios savaitinės JAV naftos atsargos, paskelbtos trečiadienį. Analitikai prognozavo, kad naftos atsargos per savaitę padidės.

„Pakilusios naftos kainos paskatino energetikos bendrovių akcijų brangimą - „Royal Dutch Shell“ ir BP akcijų vertė Londone šoktelėjo iki aukščiausio lygio per kelerius metus“, - sakė D. Cheethamas.

17.35 val. Lietuvos likau „Brent“ kaina pakilo 2,17 dolerio iki 77,02 dolerio už barelį kainą.

JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) nafta pabrango 1,91 dolerio, iki 70,97 dolerio už barelį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)