„(Taikos sutartį – BNS) vertinu kaip poziciją, kuri valstybei turės pridėtinę vertę, jei reikėtų mokėti dėl galimai padarytos žalos bylinėjimosi išlaidas. Svarbiausia, kad bus atstatytas bent jau ne visai, mūsų manymu, švariais būdais padarytas sprendimas kitų investuotojų („Danpower“ – BNS) atžvilgiu ir pasitikėjimas Lietuva kaip investicijoms palankia valstybe“, – trečiadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Premjeras pripažino pažįstantis netiesioginį „Danpower Baltic“ akcininką, „Kesko Senukai“ grupės prezidentą Artūrą Rakauską, tačiau tikino neturėjęs interesų, sudarant taikos susitarimą. Jis tikino, kad taikos siekė pirmiausia „Danpower“.

„Tai buvo sprendimas Vokietijos pusės, dalyvavo tame Vokietijos diplomatai ir, aišku, tai yra įmonės („Danpower“ – BNS) interesas pirmiausiai. (...) Nėra jis (Artūras Rakauskas – BNS) nei senas, nei naujas draugas. Žmogus, kurį pažįstu, bet jis nėra draugas. (...) Negaliu matyti jokio intereso ir nematau intereso, nes kalba buvo tik su Vokietijos pagrindiniu akcininku, Vokietijos investuotoju“, – kalbėjo S. Skvernelis, paklaustas, kieno iniciatyva pradėtos taikos derybos ir ar jis pažįsta A. Rakauską.

Paklaustas, ar jam žinoma, kad Vilniaus elektrinę faktiškai valdo ne „Danpower“, o Rakauskų šeima, premjeras atsakė nežinantis ir nesidomintis tokiomis smulkmenomis.

Vokietijos „Danpower“ kartu su „Kesko Senukai“ grupės prezidento Artūro Rakausko, tinklo įkūrėjo Augustino Rakausko bei „Žabolio ir partnerių“ valdoma įmone „Geco investicijos“ valdo bendrovę „Danpower Baltic“. Pastaroji Lietuvoje valdo šešias biokuro (tris iš jų Vilniuje) bei vieną kogeneracinę jėgainę.

Energetikos ministerija ir „Danpower“ antradienį pasirašė taikos sutartį – bendrovė atsisakė milijoninių ieškinių valstybei, tuo metu valstybė pasižadėjo laikytis savo ankstesnių įsipareigojimų, pirmiausia dėl Kauno biokuro jėgainės, kuri vėl gaus skatinamąjį tarifą, tuo metu Vilniaus kogeneracinės jėgainės projekto „Danpower“ teko atsisakyti.

Taikos sutartimi užbaigiamos 8 bylos nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose – „Danpower“ atsiims 32 mln. eurų vertės ieškinius (po 16 mln. eurų dėl Vilniaus ir Kauno projektų), taip pat 35 mln. eurų vertės pretenzijas tarptautiniame investiciniame arbitraže, bei nutrauks bylą Europos Sąjungos Bendrajame teisme.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas antradienį teigė, kad taikos sutartimi išvengiama ir bylinėjimosi išlaidų, galėjusių siekti iki 5 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)