„Lietuvos tikslas buvo ir po 2020 metų užsitikrinti atskirą finansinį instrumentą IAE eksploatacijos nutraukimui, kuris garantuotų tęstinį ir nenutrūkstamą šio projekto finansavimą. Mums tai pavyko pasiekti, o dabar laukia intensyvios derybos dėl finansinės paramos dydžio. EK pateiktas siūlymas yra ilgo kelio pradžia, tačiau tai suteikia tvirtą ir gerą startinę poziciją deryboms dėl tolesnio IAE uždarymo finansavimo su ES valstybėmis narėmis ir Europos Parlamentu“, – pranešime spaudai sakė Ž. Vaičiūnas.

Anot jo, pradėjus derybas dėl 2014–2020 metų finansinės perspektyvos, EK pirminis siūlymas buvo Ignalinos AE uždarymui skirti tik 229 mln. eurų. Tuomet Lietuva prašė 770 mln. eurų, o po intensyvių derybų 2014–2020 metais tam buvo skirta 450 mln. eurų.

Finansų viceministrė Miglė Tuskienė BNS taip pat sakė, jog Lietuva sieks didesnės paramos Ignalinos AE uždarymui.

„Komisijos pasiūlymas yra pradžia deryboms, bet tai didžiulės apimties ir beprecedentis projektas, kuriam tikrai reikia tęstinės Europos Sąjungos paramos. Teiksime detalius aiškinimus derybų metu ir pagrįsime savo pateiktus skaičius“, – BNS teigė M. Tuskienė.

2021–2027 metais Lietuva Ignalinos AE uždarymui prašė ES skirti apie 780 mln. eurų. Skaičiuojama, kad iki 2038-ųjų jėgainės uždarymui dar reikės 1,3 mlrd. eurų.

Be ES pinigų, branduolinės jėgainės uždarymas finansuojamas ir iš nacionalinio fondo – jo įnašas sudaro 14 proc. projektų vertės. Vyriausybė pernai priėmė sprendimą, kad Lietuva išlaikys tokį jo lygį iki 2038 metų, kai numatoma galutinai uždaryti jėgainę.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, skaičiuojama, truks iki 2038 metų.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją