Šis atominės energetikos specialistas kurį laiką yra dirbęs Ignalinos, Leningrado ir Černobylio branduolinėse jėgainėse, praneša ru.DELFI.lt.

Šią žinią išplatino Rusijos agentūra „Rosbalt“, remdamasi organizacijos „Greenpeace“ atstovo Rusijoje Rašido Alimovo perduota informacija. Pasak R. Alimovo, pranešėjas buvo sulaikytas per tarptautinę konferenciją, kurioje dalyvavo JAV, Lietuvos, Norvegijos atstovai, visuomenininkai iš kelių Rusijos regionų, Leningrado atominės elektrinės darbuotojai, instituto „Atomenergoprojekt“ atstovai, mokslininkai ir kiti konferencijos dalyviai.

Vykstant konferencijai salėje netikėtai pasirodė keletas teisėsaugos pareigūnų ir žurnalistų. Savo apsilankymą migracijos policijos ir RF Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnai pagrindė tam tikromis su Lietuvos piliečio V. Kuznecovo viza susijusiomis problemomis. Jų iniciatyva konferencija buvo nutraukta, mat buvo būtina patikrinti pasus. Po patikros vienas asmuo, būtent – V. Kuznecovas, buvo sulaikytas.

„Nors organizatoriai buvo pateikę užklausą dėl humanitarinės vizos išdavimo, Rusijos pusė išdavė turistinę vizą“, – sakė R. Alimovas.

Kiek vėliau R. Alimovas savo „Facebook“ paskyroje paskelbė žinutę, informuojančią, kad pranešėjas iš Lietuvos paleistas, tačiau jam skirta 5 tūkst. Rusijos rublių (kiek daugiau nei 73 eurai) bauda. Protokolą, jo teigimu, bus bandoma užginčyti teisme.

„Administracinį protokolą bus bandoma užginčyti teisme. Organizatorius tvirtina, kad tiek į Lietuvoje, tiek į JAV esančias atstovybes buvo išsiųsti vienodo turinio laiškai. Juose buvo prašoma išduoti humanitarinę arba verslo vizą, taip pat buvo nurodytas kelionės tikslas. Tačiau dalyviai iš JAV gavo verslo vizas, o lietuvis – turistinę (nors pats pageidavo išduoti humanitarinę). Konferencija šiuo metu tęsiama“, – patikslino R. Alimovas.

Kaip pranešama Sankt Peterburgo svetainėje fontanka.ru, tiek policijos, tiek FSB valdybos pareigūnai incidentą pakomentuoti atsisakė. V. Kuznecovas yra inžinierius, fizikas, anksčiau ėjęs Ignalinos, Leningrado ir Černobylio atominių elektrinių reaktorių cechų vadovų pavaduotojo pareigas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)