Vis dėlto, neslepia jis, žmonėms, kurie gyvena pastatuose, šildomuose dujomis, kilovatvalandė kainuos brangiau. Pavyzdžiui, Vilniuje esanti bendrovė „Balterma“ gamina šilumą kūrendama išimtinai gamtines dujas, todėl šilumos kaina yra 8,5 euro cento. O „Šiaulių energija“ kūrena biokurą, tad kilovatvalandės kaina – apie 4,5 euro cento.

– Kokia šiemet bus šilumos kaina?

– Šių metų šilumos kaina yra 8 proc. mažesnė nei praėjusį šildymo sezoną, nes šį šildymo sezoną šilumos tiekimo įmonės jau apie 65 proc. šilumos gamins kūrendamos biokurą, kuris yra keturis kartus pigesnis už gamtines dujas, todėl ir šilumos kilovatvalandės kaina mažesnė. Taip pat, kaip visi žino, nuo spalio 1 d. yra pataisytas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymas ir palikta 9 proc. PVM lengvata.

Mūsų turimais duomenimis, iš 17 tūkst. daugiabučių namų, perkančių šilumą iš centralizuotos šilumos tiekimo sistemos, 10 tūkst. namų yra sovietinės statybos – standartiniai blokiniai nešiltinti pastatai su nebalansuotomis vidaus šildymo sistemomis. Tokių pastatų butas pernai mokėjo 65 eurus per mėnesį, o šiais metais mokės apie 60 eurų.

Labai gaila, kad dar yra apie 3 tūkst. labai prastos būklės daugiabučių namų, suvartojančių daug šilumos. Pernai jie mokėjo apie 120 eurų per mėnesį, šiais metais mokės apie 110 eurų. Bet jau yra apie 3 tūkst. modernizuotų, naujų namų – jie pernai mokėjo apie 30 eurų, o šiemet mokės apie 28 eurus.

– Kaip apskritai šilumos gavėjai arba pastatai visoje Lietuvoje yra pasiruošę pradėti šildymo sezoną?

– Praėjusios savaitės pabaigos duomenimis, tik apie 50 proc. pastatų buvo paruoštos vidaus šildymo sistemos ir įforminti aktai. Kita dalis pastatų dar buvo neparuošta.

– Nepasiruošta šildymui apskritai?

– Taip.Neįforminti ir šilumos tiekėjams nepristatyti aktai – šilumos tiekimo įmonės neturi duomenų, kad gali pradėti šildyti tuos pastatus. Čia jau yra tų sistemų prižiūrėtojų ir pastatų savininkų atsakomybė, nes prižiūrėtojus pasirenka gyventojai.

– Dažnai klausiama, kodėl taip smarkiai šildymo kainos skiriasi regionuose. Viename mieste ar miestelyje pigiau, kitame – gerokai brangiau.

– Šilumos gamybos kaina tiesiogiai labai priklauso nuo kuro rūšies. Ir, kaip sakiau, biokuro dalis šilumos gamyboje labai sumažina šilumos kainas. Ten, kur šiluma gaminama kūrenant išimtinai biokurą ir jeigu dar yra veikiančios kogeneracinės jėgainės, gaminančios ir šilumą, ir elektros energiją, šilumos kilovatvalandės kaina yra mažiausia.

Pavyzdys – „Šiaulių energija“, kur šį šildymo sezoną šilumos kilovatvalandės kaina su 9 proc. PVM mokesčiu sudaro apie 4,5 euro cento. O, tarkim, Vilniuje esanti bendrovė „Balterma“ gamina šilumą kūrendama išimtinai gamtines dujas, nes ten daugiabučiuose namuose įrengti katilai, todėl šilumos kaina šiuose pastatuose yra 8,5 euro cento.

– O kokios gyventojų galimybės pasirinkti?

– Gyventojų galimybės nedidelės, nes yra specialieji miesto planai ir savivaldybės nustato, kur ir koks kuras turi būti kūrenamas. Bet yra tendencija galutinai pereiti prie biokuro ir mūsų turima perspektyva, kad 2020 m. Lietuvoje apie 80 proc. šilumos bus gaminama kūrenant biokurą ir komunalines atliekas.