„Išlaidų gavybai mažėjimas visame pasaulyje, didelis JAV skalūnų gavybos augimo potencialas ir šio segmento gebėjimas greitai reaguoti į besikeičiančias rinkos sąlygas vidutines metines naftos kainas ilguoju laikotarpiu turėtų išlaikyti žemiau 60 JAV dolerių už barelį ribos, – rašoma agentūros parengtoje apžvalgoje. – Tačiau naftos kainos ir toliau bus nestabilios ir galbūt kartais viršys mūsų įverčius.“

„Fitch“ analitikai mano, kad Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) gavybos mažinimo priemonės parems kainas, tačiau vargu ar paskatins realų kainų pakilimą.

„Kaip ir anksčiau, skeptiškai vertiname OPEC gavybos mažinimo priemones, kuriomis siekiama artimiausioje ateityje subalansuoti paklausą bei pasiūlą ir paskatinti naftos atsargų sumažėjimą, nes įgyvendinant šias priemones nedalyvauja Libija ir Nigerija (kurių gavyba nuo susitarimo dėl gavybos ribojimo pasirašymo padidėjo), o ir įsipareigojimų laikomasi ne itin drausmingai“, – nurodoma apžvalgoje.

Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) duomenimis, OPEC šalys pagal susitarimą prisiimtų įsipareigojimų liepą laikėsi vidutiniškai 75 proc., nors dar metų pradžioje šis rodiklis sudarė beveik 100 procentų.

Rugpjūtį šių įsipareigojimų laikymosi rodiklis paūgėjo iki 82 proc., tačiau „Fitch“ apskritai mano, kad atitinkami vidutiniai rodikliai antrąjį pusmetį ir toliau bus prastesni negu pirmąjį pusmetį.

Agentūros analitikai pagrindiniame scenarijuje numatytą WTI rūšies naftos kainos 2018 metais prognozę sumažino nuo 52,5 iki 50 JAV dolerių už barelį.

Atitinkama „Brent“ rūšies naftos kainos prognozė buvo sumažinta nuo 55 iki 52,5 JAV dolerio už barelį.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)