Finansų ministerija parengė nutarimo projektą, kuriuo siūloma Energetikos ministerijai skirti 2,3 mln. eurų iš valstybės pasiskolintų lėšų išlaidoms už teisines paslaugas.

Ginče su „Gazprom“ Lietuvai atstovauja viena didžiausių pasaulyje advokatų kontorų - JAV „Shearman &Sterling“ - su ja praėjusių metų pabaigoje sudaryta trejų metų trukmės 1 mln. eurų vertės sutartis. Iki tol Lietuvos interesus Stokholmo arbitraže gynusiai JAV advokatų kontorai buvo sumokėta apie 9 mln. eurų.

Vašingtono arbitraže nagrinėjamame ginče su Prancūzijos „Veolia“ Lietuvai taip pat atstovauja advokatų kontora „Shearman & Sterling“ kartu su Lietuvos advokatų kontora „Tark,Grunte, Sutkiene ir partneriai“. Buvęs energetikos ministras Rokas Masiulis yra teigęs, kad šis bylinėjimasis Lietuvai gali kainuoti 3-4 mln. eurų.

„Veolia“ Vašingtono arbitraže teigia, kad jos investicijos nukentėjo dėl nesąžiningo Lietuvos politikų ir reguliavimo institucijų elgesio, ir Vašingtono arbitraže reikalauja 120 mln. eurų žalos atlyginimo.
Lietuvos centrinės valdžios, Vilniaus savivaldybės ir teisėsaugos pareigūnai kaltina „Veolios“ atstovus neteisėtai manipuliavus energijos kainomis ir paskelbė apie 200 mln. eurų pretenziją koncernui.

Ketverius metus trukusį Vyriausybės ir „Gazprom“ ginčą dėl maždaug 1,4 mlrd. eurų permokos nagrinėjęs Stokholmo arbitražas 2016 metų birželį paskelbė neįžvelgęs Rusijos bendrovės kaltės, tačiau pripažino, kad „Gazprom“, tiekdamas dujas Lietuvai ir valdydamas „Lietuvos dujų“ akcijas, turėjo interesų konfliktą.

Pernai rugsėjį Lietuva Švedijos teismui pateikė prašymą panaikinti Stokholmo arbitražo sprendimą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)