PVM nepriemoka – bendras numatytų PVM pajamų ir faktiškai surinktos sumos skirtumas – dar kartą rodo, jog būtina esminė reforma, kad valstybės narės savo biudžetams galėtų kuo geriau panaudoti PVM pajamas, teigiama Komisijos pranešime.

Nors PVM pajamų surinkimas kiek pagerėjo, akivaizdu, kad nesurenkama suma tebėra nepriimtinai didelė, rodo EK ataskaita, paskelbta prieš Komisijos pasiūlymus persvarstyti PVM sistemą.

„Valstybės narės neturėtų taikstytis su tokiu dideliu PVM pajamų praradimu. Nors Komisija ir remia pastangas gerinti surinkimą visoje ES, galiojančios PVM taisyklės buvo priimtos 1993 m. ir jau yra pasenusios. Netrukus pasiūlysime persvarstyti tarpvalstybinės prekybos PVM taisykles. Mūsų reforma padės 80 proc. sumažinti tarpvalstybinį sukčiavimą PVM, taigi reikiamos lėšos sugrįš į valstybių narių iždus“, – sakė už ekonomikos ir finansų reikalus, mokesčius ir muitus atsakingas Komisijos narys Pierre'as Moscovicis.

Remiantis EK duomenimis, nors vidutiniai ES rodikliai gerėja, valstybėse narėse surenkamas PVM labai skiriasi. Didžiausia PVM nepriemoka buvo Rumunijoje (37,2 proc.), Slovakijoje (29,4 proc.) ir Graikijoje (28,3 proc.).

Mažiausia nepriemoka užfiksuota Ispanijoje (3,5 proc.) ir Kroatijoje (3,9 proc.). Absoliučiąja verte didžiausia PVM nepriemoka susidarė Italijoje (35 mlrd. eurų). PVM nepriemoka sumažėjo daugumoje valstybių narių, labiausiai Maltoje, Rumunijoje ir Ispanijoje. Septyniose valstybėse narėse – Belgijoje, Danijoje, Airijoje, Graikijoje, Liuksemburge, Suomijoje ir JK – ji šiek tiek padidėjo.

Spalį EK planuoja pateikti pasiūlymų dėl plačiausio per 25 metus užmojo ES istorijoje PVM taisyklių atnaujinimo. Dėl to turėtų palengvėti kova su sukčiavimu PVM, o PVM surinkimas turėtų tapti veiksmingesnis.

Naujausiuose žiniasklaidos pranešimuose plataus masto sukčiavimas PVM taip pat sietas su organizuotu nusikalstamumu, įskaitant terorizmą. Šią problemą galima išspręsti tik valstybėms narėms bendradarbiaujant, pabrėžia Komisija.

Nors valstybės narės deda pastangas sumažinti PVM nepriemoką, geriausias būdas užtikrinti bendrosios rinkos ateitį – modernizuoti PVM sistemą ir ją pritaikyti, kad būtų galima spręsti masinio sukčiavimo keliamas problemas.

Dabartinės PVM sistemos reforma taip pat turėtų padėti kurti bendrąją skaitmeninę rinką ir papildyti Komisijos nustatytą darbotvarkę, kuria siekiama teisingesnės ir veiksmingesnės mokesčių sistemos Europos Sąjungoje.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)