„Palaukite, vyriausybė dar nesuformuota. Kai tai įvyks, galima bus apie kažką kalbėti“, – pabrėžė D. Peskovas, atsakydamas į žurnalistų klausimą, ar pastarųjų Vokietijos parlamento rinkimų rezultatai kelia Kremliui susirūpinimo dėl „Nord Stream 2“ projekto perspektyvų.

„Mums kol kas neaiški pozicija dėl šio energetikos projekto. Jokių pareiškimų dėl jo kol kas nebuvo“, – pridūrė D. Peskovas.

Kaip žinia, ketvirtąją Vokietijos kanclerės kadenciją savaitgalį vykusiuose Bundestago rinkimuose užsitikrino Angela Merkel, tačiau jos vadovaujamo konservatyviojo politinio bloko pergalė nebuvo tokia įtikinama, kaip per ankstesnius rinkimus.

Pagal Rusijos dujų giganto „Gazprom“ inicijuotą projektą „Nord Stream 2“, prieš beveik šešerius metus pradėjusio veikti dujotiekio iš Rusijos per Baltijos jūrą iki Vokietijos metinis pralaidumas būtų padidintas dukart iki 120 mlrd. kubinių metrų. Dvi papildomas dujotiekio gijas tikimasi pradėti tiesti 2018-ųjų balandį ir projektą užbaigti iki 2019 metų pabaigos.

Tarp „Gazprom“ partnerių šiame projekte – Vokietijos energetikos kompanijos „Wintershall“ bei „Uniper“, taip pat Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų „Dutch Shell“.
„Nord Stream 2“ sulaukė kai kurių Europos valstybių, įskaitant Lenkijos, Danijos, Lietuvos, pasipriešinimo, kurios jį laiko ne komerciniu, o politiniu, kuriuo siekiama pakenkti Ukrainai bei suskaldyti Europą. Savo ruožtu Europos Komisija ne kartą atvirai reiškė abejones dėl šio projekto suderinamumo su Europos Sąjungos energetinio saugumo strategija.

Apytikriai trečdalį Europos dujų rinkos jau dabar kontroliuojančio „Gazprom“ planus per „Nord Stream 2“ projektą šią dalį padidinti dar labiau gali niekais paversti JAV naujos sankcijos Rusijai, pagal kurias grėstų baudos su Rusijos eksporto dujotiekių projektais dirbančioms įmonėms.

Kita vertus, oficialiai nepatvirtintomis žiniomis, „Gazprom“ pradeda tiesti 870 kilometrų ilgio, 80 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo vamzdyną Rusijoje, kuris dujomis aprūpintų „Nord Stream 2“.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)